Recent Comments

Taşbaşı Köyü

TAŞBAŞI KÖYÜ
Tarihi: Köyün çok eski kuruluşu bilinmemekte olup, köyde bulunan yaşlılardan edinilen bilgilere göre; Çok önceleri ormanlık olan köyün yeri Toroslardan(ADANA) gelen iki göçer kardeşler gelip iki mahalle arasında bulunan çeşme başında yayla şeklinde ev yapmışlardır. Bu iki kardeş göçebe halinde koyun ve keçi beslemekle hayatlarını sürdürmüşlerdir. Bu iki kardeşten birinin adı TAŞBAŞ olduğundan köyün adını ondan aldığı tahmin edilmektedir. Daha sonraları TAŞBAŞI olarak değiştirildiği biliniyor.

Köyün kuruluşu incelemelere göre 1600 yıllarında olduğu sanılmaktadır. Köyün halkı göçerler denilen boylardan bir araya gelmiştir. Göçerler yayılarak çıkıp koyun ve keçi sürüsü beslemekle hayatlarını sürdürmüşlerdir.

Ekonomik Durumu:
Köy nüfusunun büyük çoğunluğu tarım ile geçinmektedir. Arazinin genel yapısı tarıma elverişli değildir. Tarım yapılan topraklarda sulama imkanı olmadığından halkın kendisine yetebilecek veya yetmeyecek durumda ekim dikim yapılmaktadır. Tarım büyük bir çoğunlukla hayvan gücüyle yapılmaktadır. Biçim (yolma) işi ise insan gücüyle yapılmaktadır. Zamanında yurt dışına işçi göndermiştir. Fakat yurt dışına işçi olarak gidenlerin %90'ı Konya'ya göç etmiştir. Köyde kalan diğer kesim ise mevsimlik işçi olarak meyve ve sebze bahçelerinde çalışmak, uygun zamanlarda İstanbul veya İzmir gibi büyük şehirlerde seyyar satıcılık yaparak bir iki ay kadar kendisini idare edebilecek kadar para kazandıktan sonra tekrar sebze ve meyve bahçelerine gitmektedirler.


Şu anda köydeki halkın büyük bir bölümü maddi sıkıntı içerisindedir. Halkın konut olarak kullandıkları evleri yüz – yüzeli seneliktir. Şimdilerde yapılaşmaya biraz önem verilmektedir. Ama yine de yeni yapılan evler elli – altmış – yüz senelik evin duvarları tamir görerek yeni yapı olarak görülmektedir.

Coğrafi Durumu: Toros Dağları'nın kuzey eteklerindedir. Konya iline uzaklığı 110 km. olup çevre köylerle bağlantıları vardır. Köy, ilçeye: Yelbeği - Hisarlık ve Yazdamı güzergahı izlendiğinde 27 km. dir. Yeniköy - Sarıoğlan güzergahından ilçeye olan uzaklığı: 51 km. dir. Arazi tarıma elverişli olmayıp, meşe ağaçlarıyla kaplıdır.

Kültürel Durumu: Köydeki eğitim – öğretime bakıldığında okuma oranının düşük olduğu görülmektedir. Köyden okuyan insanlardan; kırk civarı öğretmen, bir mühendis, beş ast subay vardır. Şimdiki genç kesimde ise lise ve dengi okul mezunları ile üniversite öğrencileri vardır. Köy halkı çocuklarını genellikle yatılı okullarda veya Kur'an kurslarında okutmak istemektedirler. Okul binası 1953 yılında yapılmıştır. Halkın % 85'i okuma – yazma bilip genellikle süresi beş yıl olan ilkokul mezunu veya Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan okuma – yazma sertifikası olanlar vardır. Köy halkının okula olan ilgisi normal derecededir. Ancak kız çocuklarının okumalarına fazla taraftar değillerdir. Okuma oranının düşük olması halkın geçim kaynaklarının sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır.

Köyde sosyal yönden fazla bir uyanış yoktur. Köy halkı dışarı fazla açılamamıştır. Köyde düğünlere pek az rastlanılır. Köydeki düğünler bir gün sürmektedir. Pazar günü öğleyin düğüne gelen misafirler düğün pilavı yerler, damadın evinde nişan dikip atış yaparlar. Nişan dikilen testiyi kim vurursa damadın babası tarafından ödüllendirilir. Ondan sonra kız almaya gidilir. Kız, baba evinden alınınca düğün tamamlanmış olur.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.