Recent Comments

BOZKIR'IN GELECEĞİ

07.07.2007 Tarihi Konya Ovası için gerçekten milattır. 130 yıllık bir hasretin, TOPRAK ile SUYUN nişanıdır. Bir başka deyişle Mavi Tünel Projesi’nin temelinin atıldığı gündür. Yalnız bu proje daha çok Çumra başta olmak üzere Konya Ovasının ihtiyacını karşılamaya yönelik olup Bozkır’a doğrudan doğruya her hangi bir katkı sağlamamaktadır. Bozkır ve çevre köylerini içme ve sulama suyu meselesini halledecek olan proje;
ÇAĞLAYAN GÖLETİ PROJESİDİR.
Geçen hafta sonu Çağlayan Kasabası’nın SARIOT YAYLASINA giderken proje yerini inceledim bir hayli mesafe alınmış. Bu projenin hazırlanıp bu seviyeye gelmesinde; Çağlayan Belediye Başkanı Sayın Mehmet AKGÜL’ün gayreti inkâr edilemez fakat bu yetmez inşaatın tamamlanabilmesi için ödeneğin yeterince hazırlanması gerekmektedir. Konya Milletvekillerimizin özellikle de Bozkırlı Milletvekillerimizin bu proje ödenekleri hususunda her türlü gayreti göstereceklerini umuyorum.

Çağlayan Belediyesi projeyi hazırlatırken öncelikle kendi kasabasının ekilebilir arazilerini hesaba katarak bu günkü şekliyle planlamıştır. Projenin ilk safhasında Bozkır’ın önde gelenleri “Orada akarsu mu var ki baraj yapılsın” diye yorum yapmış hatta bazıları halk dilinde ki ”Delidir ne yapsa yeridir” diye alaya almıştır. Son yıllarda yaşanan kuraklık hadisesi göstermiştir ki proje gerektiği zaman Bozır ve köylerinin içme suyu için en ideal alternatif olmaktadır.

Son aylarda bu projenin daha da veriml olacagı üzerine şöyle bir görüş ortaya atılmıştır:
ÇAĞLAYAN GÖLETİ YÜKSELTİLMELİ Mİ?
Çağlayan Göletinin şuandaki kapasitesi 3.528.000 m³ tür. Sulaması düşünülen alan ise 7100 dekardır. Göletin 10 metre yükseltilmesi halinde kapasite 13 milyon m³, 12 metre yükseltilmesi halinde 15 milyon m³ e çıkacaktır. Göletin yapım alanı ve arazi yapısı buna uygundur. Kaynak ise Sarıot gölünde mevcuttur. Sarıot gölünde kış aylarında biriken suların bir kısmı Çarşamba kanalının çıkış noktası olan Aygır’dan çıkmakta büyük çoğunluğu ise arazi yapısında dolayı yeraltından Akdenize akmaktadır. Çarşamba çayının yıllık ortalama 150 milyon m³ civarında suyu Apa barajına aktardığı düşünülürse Bozkır halkının faydalanacağı su miktarı bunun onda biri bile değildir. Bu da Bozkır halkına çok görülmemelidir. Bir de mart nisan aylarındaki fazla sudan dolayı, seller oluşmakta, bu da Çarşamba çayı boyundaki yerleşim alanlarında ve ilçe merkezinde, bahçelerde çok büyük zararlar meydana getirmektedir. Yöre halkının zararına karşılık bir de D.S.İ buraları tekrar temizlemek için yüklü miktarda masraflar etmektedir. Çağlayan Göletine alınacak su bu zararları da önleyecektir. Çağlayan Göletinin 10-12 metre yükseltilmesi ile başta Bozkır ilçe merkezi olmak üzere Çağlayan, Akçapınar, Karacaardıç, Sazlı, Sobran, Bozdam, Fart, Pınarcık, Bahatlar, Meyre köylerinin arazisini hiçbir enerji harcamadan sulayacaktır. Çünkü Göletin çıkış noktası, sulanacak arazinin en yüksek yerinden yaklaşık 100 metre yukarıdadır. Göletin yükseltildiği takdirde sulayacağı alan 40-50 bin dekar arazidir. Zaten Gölet planlanırken de Sarıot gölünden tünelle su alınması göz önünde bulundurulmuştur. D.S.İ deki projeler incelenirse bu görülecektir. Bugün ki proje ile göletin verimli olması kaynakları açısından da mümkün değildir. Günümüzde Niğde Uluağaç Göleti bittikten sonra yükseltilirken, Bozkır halkına, “Çağlayan göleti 10 metre yükseltilirse baraj statüsüne girer” demek en büyük yanılgı olsa gerek.

Çağlayan Göleti 10 metre yükseltilmesi ile kapasitesi yaklaşık 5 kat artacak. Ekonomik gelir ve ekonomik maliyette göz önünde bulundurulmalıdır. Şuan ki maliyet 7 trilyon civarındadır. 10 metre yükseltmenin kazandıracakları, maliyetinin yanında nedir?

Yukarıda belirttiğim Mehmet Apan Hocamın değerli görüşlerine katılmamak mümkün değildir fakat burası Türkiye yarının ne olacağı hiç belli olmaz? Bu hakikat Çağlayan Belediye Başkanımız ve halkımız tarafından iyi bilinmektedir. Bu sebepten mevcut projeye detaylı düşünmeksizin biran önce başlanmasına sebep olmuştur.

Proje bu haliyle tamamlanması bile büyük başarı olacaktır.Esas olan halkımızın bu projeyi nasıl değerlendireceğidir. Yan projeyi tamamlamak kadar onu verimli kullanmakta önemlidir.
Bozkır’daki sivil toplum örgütleri halkımızı bu ve buna benzer hususlarda bilinçlendirmek şöyle dursun ilğili hususlarda niyetleri dahi yoktur. Onlar siyaset,atama, yer değiştirme, terfi velhasıl köşe kapmaca oyunlarıyla meşkuller rahatsız ettimözür dilerim
Selam ve dua ile…
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.