19 Temmuz’da Kuşça Köyü’nün şenliği vardı. www.bozkirkusca.com ‘un teşviki ve köy muhtarının öncülüğünde yapılan şenliğe Mehmet Ali Palabıyık ve Mehmet Yüce isimli Kuşça aşığı iki gencin ısrarlı daveti üzerine; Yakup ÇETİN ve kızım Şule ile beraber katıldım. Arkadaşlar ile dolu dolu zevkli bir şenlik izledik ve program arası verilen boşlukta Mavi Kanyonu’nu ve Mavi Tünel’i gezdik. Yöre doğal güzellik yönden muhteşemdi.
Şenlik programında bulunan ilahiler, şiirler, başarılı oyuncuların oynadığı tiyatro ve sema gösterileri adeta bizleri büyüledi. Senliği sunan Meram Belediyesi Personel Müdürü Sayın, Hüseyin Alagöz Beyler de güzel bir sunum yaparak organizasyona seviye katmıştır.
Şenlik vesilesi ile Kuşça Köyümüzün yerel oyunu olan “KÜLLÜ KOCA” isimli oyunu yerinde seyretme imkânı buldum. Her ne kadar oynanış biçimi sert mizaçlı olmasına karşın milletleri millet yapan bu tür kültürel değerleridir.
Bana göre şenliğin en güzel taraflarından birisi de çocukların bilgi, becerilerini, şiir, ilahi ve basit sorularla topluluğa karşı mikrofondan sergilemelerini teşvik edilmesi, bu sayede kendilerine olan güvenlerinin geliştirilmesiydi. Bunun yanında güzel hediyelerle sevindirilmesi ayrıca takdire şayandı.
Bozkır eşrafından pek kimseleri göremedim ama ilçe protokolünün birçoğu oradaydı: Konya Milletvekilimiz Sayın Hüsnü Tuna yine Konya Milletvekilimiz Sayın Mustafa Kalaycı, Bozkır Kaymakamımız Sayın Hüseyin Çelik ve Sarıoğlan Belediye Başkanı şenlikteydiler. Bozkır Kaymakamımızla bir süre sohbet ettik. Kendileri gösterişten uzak, riyasız, halkla içiçe ve ilçemiz adına canla başla hizmet için çalışan değerli bir insandır.
Şenlik sabahı erken saatlerde Kuşça’ya gitmek üzere yola çıktım. Yoldan geçen bir taksiye bindim ve taksici;
—Hocam tatilde yatamadınız mı? Sabah sabah yolculuk nereye dedi.
—Kuşça Köyü’nün şenliği varmış oraya davetliyim dedim.
—Hocam Çağlayan nere! Kuşça nere!…
Dedi. O an şu hikâyecik aklıma geldi. Sarıkamış’a savaşmak için giden bir asker anasına mektupta: “ Ana Sarıkamış neresi, Saruhanlı neresi deme bu gün Sarıkamış’ta ölmesini bilemeyen Saruhanlı için nasıl yaşayabilir?” diye yazar.
Konuyu şöyle bağlamak istiyorum. Kendilerini “Bozkır sevdalısı” diye takdim ettirenlere çağrıda bulunuyorum. Kuşça Köyü’nün çeşmelerinden su akmıyor. Birçok köy ve kasaba tarafından ortak kullanılan su Kuşça’ya varmıyormuş duydunuz mu?
Unutmayınız ki, Bozkır’a sevdalanmanın yolu Kuşça’dan geçer!
Bir başka ifadeyle Kuşça’ya sevdalanmayanlar Bozkır’a da sevdalanamazlar!..
Bizleri şenliğe davet ederek ta Bozkır’dan alan ve şenlik boyunca ilgilerini esirgemeyen Mehmet Ali Palabıyık ve Mehmet Yüce kardeşlerimize, Kuşça Köy Muhtarı’na, Hüseyin Alagöz, yapılan bu güzel etkinliği yansıtan KON TV’ye ve tüm Kuşçalı hemşerilerime teşekkür ederim.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.