Recent Comments

Konya'nın 7 harikası üzerine

Konya Turizm Platformu tarafından Platform Sekreteri İsmail Topaloğlu’nun fikir babası olarak bir süre önce ortaya attığı bir sevgi seçmesi diyebileceğimiz organizasyon ile ortaya çıkan 7 harikanın tanıtımı geçtiğimiz günlerde Bera Otel’de yedinciden başlamak üzere birinciye kadar vali, Büyükşehir belediye başkanı ve kaymakamların ve turizm müdürü Mustafa Çıpan’ın ve platform üyeleri ile Konya basının temsilcilerinin katılımı ile kamuoyuna anlatıldı.

Konya’nın 7 harikası derken bu ifadenin ya anlatımı yanlıştı yada ilgililerce bu işin gayesi iyi anlaşılamadı sanırım. Çünkü 1. seçilen Mevlana müzemiz zaten dünyaca tanınmış başlı başına bir harika idi. Beyşehir Eşrefoğlu cami, Konya Alaaddin cami hepside asırlara meydan okurcasına dimdik ayakta duran birer harikalardı. Meke gölü, çatalhüyük yine yıllar öncesinden dünya harikalar literatürüne girmiş benzersiz harikalardı. Yerköprü şelalesi ve Tınaztepe mağarası mağarası dersen emsalsiz doğa harikalarıydı.

Burada katılımcıların bazıları şehrin belirli yerlerine konan sandıklara oy atılarak bazıları da herhalde esemes yolu ile oylanarak belirlenmiş olsalar gerek. Oysa bu harikalar gerek inanç turizmi açısından gerek doğal yapılar açısından ve gerekse de mimari yapılarının yanında içersinde barındırdıkları Mevlana gibi hoca Nasreddin gibi ünlü düşünürlerin zaten yerleri belli idi. Bu harikaların içinde beni en çok ilgilendiren şeylerin yeni keşfedilmiş olan Tınaztepe mağarası ile çok eski olduğu halde tanıtım eksikliğinden yurt içinde ki turist kafilelerine tanıtılamamış yurt içindede garip kalmış yer köprü şelalesi idi.

Oysa benim kanaatim bu tanınmış zaten bilinen harikaların dışında gerek yeni tanıtımlara ihtiyacı olan gerekse daha hiç ziyaret edilememiş bakire duran yerlerdeki şifalı kaplıcalarımız, İvriz kaya anıtımız, Eflatun pınarı, Silledeki Aya eleni kilisesi fasıllar anıtı Karapınar obrukları, Kubadabat sarayı Kilistra antik şehri gibi yerlerin gerek inanç turizmi gerek doğal harikalıkları gerekse şifalı suları gerekse tarihi değerleri ile böyle halka soramadan bir seçici kurul oluşturularak değerlendirilse idi daha iyi olurdu kanısındayım bu sorulan yerlerin halka tarfaından çokta bilindiği kanaatinde değilim burada halkın milliyetçilik duyguları daha fazla ön plana çıkmıştır düşüncesindeyim.

Bunların seçilip buralarda yatırımlar yapılarak daha çok turistin Konyamızda kalabilmesi için çok daha gerekli idi sanırım. Örneğin Kilistra antik kentinin bir değil birkaç tane turist kafilesini günlerce eğleyebilecek kapasitede alisuması ile sarayı ile kilisesi ile doğal yeşillikli meşe ağaçları ile değeri bulunmaz bir tarihi bir yer olduğunu acaba Konya da veya dünyada kaç kişi tanıyor. Seydişehir yolundaki Erenkaya (bülumya) köyünden tutun da Kilistra ve çevresinde buradan hareketle (botsa) güneydere köyü ve çevresinde buradan da (givrat) kayadibi (deste) yeşildere çomaklar ve sadıklar köylerine kadar hatta (nuzumla) yaylacık (yanekin) Mesudiye köylerinde bile bu tarihi yaşamın izleri mevcut. 
Mesela Yanekin köyünün adı Yaneki denen bir rum ağanın çiftliği olduğu ondan bu ismin verildiği yönünde bilgiler mevcut hala bunu ispatlayacak bunları anlatacak birkaç kişiyi şahsen biliyorum ama yarın dört gün sonra bunları anlatacak adamları da bulamayacağım. Onlar sütten kesilmeden faydalanmamız lazım...

İşte bundan dolayı diyorum ki bu köyler arasındaki kaya kuşağının devam ettiği 30-35 kilometreuzunluğunda bu tarihi yerleri kafileler halindeki turistler rehberler eşliğinde günlerce gezip Konyamıza ve Türkiyemize binlerce dolar döviz bırakabilirler. Konya'daki belirli yerleri gezip gecelemeden Konya'dan kaçılırcasına götürülen turist acentelerinde buralar tanıtılarak burada daha fazla kalınması sağlanmalıdır turistlerin. O gün bu 7 harikanın açıklanması sırasında konuşmalar yapılırken dikkatimi çeken bazı şeyleri sizinle paylaşacağım örneğin türs ab başkanı sayın Bekir Şahiner beyi Konya adına güzel işleri imza atmanın heyecanının üzerinde çok etki yaptığını hissettim hiç başka konuşmalarında heyecanlanmayan Bekir beyi o gün çok heyecanlı buldum bu da işin önemini belirtiyordu.

Ayrıca daha çok dikkat ettiğim bir şey ise bu işleri Konyamız adına yapmaktan büyük haz alan Konya sevdalısı Sayın İsmail Topaloğlu’nun konuşmasında çok manidar bir sözü beni düşündürmeye yetti. İsmail Bey bu kadar doğal yapılara ve devasa mimari eserlere ve bu kadar her din mensubunun inandığı inanç turizmine sahip olduğumuz halde tanıtım eksikliğinden pastadaki payımızın çok düşük olduğa vurgu yaparak. Oysa Vietnamlıların yakın tarihteki savaşlarda atılan bombaların çukurlarını turizme tanıtarak milyon dolarlar kazanıyorlar demesi yörem Konyam ve hatta ülkem adına çok üzüldüğümü belirteyim.

Bu işler 2700 kişilik katılım ile veya yörelere bağlanarak kişi seçimlerine ve esemesle seçilmeyle olmazdı. Daha bu tanınmayan yerlerin insanlarının bilgisayardan da yoksunlar veya yöre insanları bölgelerinin tanıtımını çok isterde değiller çünkü para kazanmanın yollarını bilmiyorlar kırsalda beş yüz liraya koyun sütü satıp körsel yaşama devam diyorlar. Oysa tanıtılsalar da bir kilo koyun sütünden 50 bardak ayran çıkarsalar 50 de bir kilo undan sac böreği yapıp satarak 100 YTL alsalar o zaman bu işlere daha çok sarılırlar diyorum. Saygılarımla
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.