Yazmayacaktım…
Hep iş işten geçtikten sonra yazanlar kervanına katılmak istemiyordum.
Ama yaşadıklarım ve günün rüzgârını vatandaşlarımızın lehine çevirebilme umudu ile yazmak zorunda kaldım.
Pazar günü eşimle birlikte Bozkırdan Konya ya gitmek için bindik x şirketin arabasına. Araçta 4 bilemedim beş kişi yola çıkıyoruz. Yol kenarında duran birisi şoföre ‘’ geç kaldın y şirketin aracı çıkalı on dakika oldu. Şoför benim diğer şirketlerle işim olmaz diye cevap verince bir ohh çektim. Bu şoför yarış yapmadan gidecek diye sevindim.
Sarıoğlana kadar bir yolcu aldı yoldan. Buraya kadar normal hız sınırlarında seyretti yolculuğumuz. Cicek köyüne girmeden şofore bir telefon geldi. Şofor bir elinde telefon bir elinde direksiyon bir dakika kadar telefonla konuştu kapatıp bir cigara yaktı. Bildiğim kadarıyla araçlarda şoförlerinde sigara kullanması kanunen yasak.. Öfkelendim ama diğer bir çok vatandaşımız gibi yumuşak başlılığımızdan uyarmadım.. Bu arada belim ağrıdı ve doğruldum ibreye bakma ihtiyacı hissettim bir an hız ibresi 135+km gösteriyordu.. şofor bir elini pencereden dışarı çıkarmış sigara içiyor hız 135 taşıtta 6-7 kişi var… Ciceği geçtik Dinek’e geleceğimize yakın şofor dahada bir hızlandı. Derdi birazdan belli olacak.
Dinek durağında Bozkırdan ilk çıkan dolmuş durmuş yolcu alıyordu. Bizim soför? Direksiyonu hemen önüne kırdı aracın ve ordaki yolcuların büyük çoğunluğunu aldı. İyi dedim artık basmaz çünkü koltuklar doldu. Ama şoför diğer aracında hareket ettiğini görünce yine gaza yüklendi. O anda bir telefon daha geldi.. Konuştu kapattı Hız 130….
Eleştirecek bir çok kurum amir memur var ama eleştirmekle bir yere varamadık bu güne değin. Ben tedbir ve denetim için önerilerimi sunacağım sizlere.
- Bu güzergahta sefer yapan araçların yasal sürecin dolmasını beklemeden Toplu taşıma hizmetine uygunluğu denetlenmeli.
- Bu araçları kullanacak olan şoförlerin en az 5 yıllık ehliyet sahibi olması koşulu getirilmeli.
- Sefer saatleri ve yola çıkacak araç ve şofor bilgileri günlük olarak kaymakamlık belediye ve ilçe tırafik burosuna yazılı olarak bildirilmeli.
- Araçlarda takoğraf zorunlu hale getirilmeli.
- Fahri tırafik müfettişliği konusunda halkımızı bilinçlendirmeli.
- Belediye tarafından günde iki defa Konya- Bozkır , Bozkır- Konya seferi düzenlenmeli.
- Şirketlerin Bilet kesip kesmedikleri denetlenmeli
- Güzergâhta çalışacak olan araçların koltuk sigortalarının varlığı ve geçerliliği denetlenmeli.
Aslında belki bu saydıklarımın hepsi kanunen zorunlu işlemlerdir ama her yerel yönetimde olduğu gibi bazen kanunlarımız vatandaş lehinde esnetilirken aleyhe dönebiliyor. Bizde birde şu deyim vardır. Devlet yeter ki istesin… Kaşının altında niye gözün var der. Yine ulaşır istediğine.. Ki Bozkırda herkişinin muhakkak kaşının altında gözü vardır….
Devir dört halifeler devri değil. Kimseden de hz ömer olmasını bekleyemeyiz. Ama bu ilçenin amirleri ve memurları bilmelidir ki olası bir kazada bundan sonra en büyük eleştiriyi makamlarının hakkını vermeyenler alacaktır. Bu ilçenin canı, malı namusu devlet tarafından kimlere emanet edildi ise onlara sorulacaktır bunların hesabı…
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.