Recent Comments

Marsta'da bir Bozkır var Biliyormusunuz?


Bozkır İlçesi, Kızılgezegen olarak bilinen Mars’ta ölümsüzleşti. Başkent Üniversitesi’nin yayınladığı “Bütün Dünya Dergisi”nin son sayısında “Mars’ta Türkiye Var” başlıklı inceleme-araştırma yazısında 84 kilometre derinlikteki bir kratere “Bozkır İlçesi”nin adının verildiği gündeme taşındı.Türkiye’de, Mersin’in Tarsus ve Mut’u, Çanakkale’nin Çan’ı, Siirt’in Pervari’si, Konya’nın Bozkır İlçesi ile Osmaniye ve Sinop illerinin isimleri artık “uzaylı” oldu.

Bugüne kadar yalnızca Türkiye haritasında yeralan bu kent ve ilçe isimlerimiz, bundan sonra uzayın çok uzaklarındaki bir bölümde, Mars haritasında da yer alıyor.

Marstaki Bozkır Kraterini görüntülemek için www.google.com/mars/ linkine bakabilirsiniz.

İşte Musa Tokmak’ın yazdığı makale...

MARS’TA TÜRKİYE VAR
"Mersin’in Tarsus ve Mut’u, Çanakkale’nin Çan’ı, Siirt’in Pervari’si, Konya’nın Bozkır’ı ile Osmaniye ve Sinop illeri, artık “uzaylı” oldular. Bugüne değin yalnızca Türkiye haritasında yer alan bu kentlerimizin ve ilçelerimizin adları, bundan sonra uzayın çok çok uzaklardaki bir bölümünde, Mars haritasında da yer alacaklar. Çeşitli zamanlarda uzaya gönderilen uydularla çok sayıda fotografları çekilen ve uzay bilimciler arasında “en fotojenik gezegen” olarak adlandırılan Mars’ın binlerce krater, dağ sıraları, derin vadileri ve düzlükleri, şimdi birer ad sahibi de oluyorlar. Mars’taki bölgelere verilmek üzere aranan adlar, dünyanın çeşitli ülkelerindeki bilim adamları yanısıra, uzay bilimle amatör olarak ilgilenen kişiler tarafından da önerilmekte, Uluslararası Astronomi Birliği’nin onayından geçtikten sonra da, uzay haritasında yer almaktadır. Mars gezegenindeki birkaç coğrafik bölgeye Türkçe adlar ilk kez 1976 yılında, Türkiye’deki “amatör uzaycılar” tarafından önerilmiş ve gerekli işlemlerden sonra uzay haritasındaki yerlerini almışlardı.Tüm dünya ülkelerinde bilim adamları ve amatör uzaycıların birbirleriyle yarış edercesine giriştikleri “ad verme” çalışmaları sonunda Mars’ın bugüne değin ancak iki bin krater, dağ, vadi ve düzlükleri birer ad sahibi olabildiler.

Bu yarışa Türkiye’den katılımın az olması nedeniyle Mars yüzeyindeki Türkçe adların sayısı, Batılı ülkelere ait adların yanında sayıca az kalmaktadır.

Mars’taki Türkçe adların verildiği bölgeler görülüyor. Özellikle Anadolu coğrafyasından seçilen bu adlar ve verildikleri kraterlerin çap büyüklükleri şöyledir:
Çan Krateri, 8 km., Çanakkale’nin Çan ilçesi,
Tarsus Krateri,19 km., Mersin’in Tarsus ilçesi,
Mut Krateri,7 km., Mersin’in Mut ilçesi,
Sinop Krateri,15 km., Sinop ili,
Bozkır Krateri,84 km., Konya’nın Bozkır İlçesi,
Zir Krateri,6 km., Osmaniye’nin Zir kasabası,
Hashir Krateri,16 km., Siirt’in Pervari ilçesinin eski adı.
Bu adlardan başka Mars’ın çeşitli vadilerine, Türkçe olmamalarına karşın, Anadolu kültürünü yansıtan şu adlar verilmiştir: Chrysokeras Yüzeyi (Haliç’in Bizans dönemimdeki adı), Granicus Vadisi (Antik Mysia Krallığı’nda Nehir Tanrısı’nın adı), Hermus Vadisi (Antik Lidya Krallığı’nda Nehir Tanrısı’nın adı), Scamander Vadisi (Antik Truva kentinde bir nehir adı).Konuyla yakından ilgilenmek isteyen okurlarımız, internetteki http://mars.google.com ve http://planetarynames.wr.usgs.gov/ adreslerinde ayrıntılı bilgi bulacaklardır."


Kaynak : www.bozkirinsesi.com www.bozkir.net
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.