Recent Comments

İssizlik ve Eğitim Sistemi

Nuri Yüceer
İssizlik çok, nitelikli ara elaman yok! Ülkemizde 100 liseden 70 düz lise,30 meslek lisesi, Örnek aldığımız Almanya’da ise durum tam bunun tersi. Diyebiliriz ki işsizliğin ve memleketin meselesi “meslek lisesi, memleket meselesi”sloğanlaştırıp bu sorun bir şekilde çözülmeli.

TÜİK diyor; Türkiye’de 2010 Haziran-Temmuz-Ağustos dönemi itibariyle işsiz sayısı 2 milyon 782,DİSK diyor; TÜİK illüzyon yöntemiyle işsizlik rakamlarını % 10.6 olarak gösteriyor aksine bu rakam %20,4 oranındadır. TÜİK diyor; Türkiye’de açlık ve yoksulluk oranında büyük bir azalma var. TÜRK-İŞ diyor; Türkiye’de aç ve yoksul insan sayısı çığ gibi büyüyor. TİSK diyor: Türkiye’deki işsizlik oranı resmi veriler esas alındığında bile dünya piyasalarında adı geçen 52 ülke arasında 3 cü sıradadır. Acaba bu nasıl bir azalmadır?

Ülkemizdeki gerçek şu dur ki: Gelir dağılımındaki eşitsizlik başka bir deyişle adaletsiz dağılım zengin ile fakir arasındaki uçurumu her geçen gün biraz daha derinleştiriyor, daha- da vahim olanı işsiz olan gençlerimizdeki umutsuzluk kat ve kat artıyor.

Bu sistemin yenilenmemesi, ihtiyaca göre yapılan(ma)ması durumunda bu sistem ülkede toplumsal kutuplaşma ve bölgesel farklılıklar yaratarak sosyal yaralar açmaya başlar. Ülkemizi yönetenlerin ve politika uygulayıcılarımızın güçlü sosyal politikaları uygulamaya koymaları gerekiyor. Çünkü Bu gün Türkiye’de kent merkezlerinde 3 gençten biri, ülke genelinde ise 4 gençten biri işsiz, gençlerin % 40 üniversite mezunu, işsizlikte Türkiye, dünyada 5 ci sırada

Bu durum ortada iken Çin mallarının ekonomideki ağırlığını artırmasının ardından Türkiye’deki, Çinli işçi sayısında artışlar yaşanmakta, Ülkemizde şuan, Çinli 20 bin işçi çalışıyor(Bu rakamı Çalışma Bakanı Ömer Dinçer veriyor.) Sadece Zonguldak Çatalağzı’ndaki bir enerji santralinin yapımında yaklaşık bir yıldır 1.500 işçinin çalışmakta olduğu gibi

Çalışmak için dünyanın dört bir yanına gurbetçi işçi gönderirken, Ülkemizde ise dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı işçi yasal olarak çalışmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yabancılara verilen çalışma izin sayısı artmakta, geçen yıl ise %31 artmış 2009 da 14 bin 23 kişi olmuş, bunlar sırasıyla Çinliler, Almanlar, Ruslar, Ukraynalılar, ABD’li yasal olarak çalışan işçilerden oluşuyor.

Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Sinan Aygün bakınız neler söylüyor: Türkiye’de işsizlik rakamlarının her geçen gün arttığını, buna karşılık nitelikli ara elaman bulmakta zorluk çekildiğini belirtiyor. Önceki gün 1,5 milyon nitelikli elaman aranıyor diye basın açıklaması yaptığını, Bu açıklamayı yaparken ise müracaat günü, iş arayanlarla Odanın önünün dolup taşacağını düşünmüştük! Vallahi bir kişi gelmedi diye konuşmasını sürdürdü.

Akgün’e sorulan şu soruya: Türkiye’de çalışan 22 milyon, çalışmayan 49 milyon kişiye bakıyor! Sizce çözüm nedir? Sorusuna cevabı: Kayıt dışı işsizlik %50’lere yaklaştığı için yeni istihdam alanları ortaya çıkarılmalı ve istihdam üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik prim yüklerinde indirime gidilmeli çözüm önerilerinde bulundu.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.