Recent Comments

Kop Eylem Planı Acilen Çıkartılmalıdır.


TÜRKİYE’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN EN FAZLA ETKİLENEN YER KONYA HAVZASI
Türkiye’de iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve etkilenecek alanlardan biri de Konya Havzasıdır. Doğayı Koruma Vakfı, bir şirketimizin geçen yıl gerçekleştirdiği, Türkiye’nin yarınları projesi sonuç raporunda Konya kapalı havzasındaki sulak alanların yüzde 65’inin yitirildiği belirtilmekte. Bu raporda Konya kapalı havzasında değişen iklim koşullarına uyum sağlamak, su kaynaklarının akılcı kullanımı ve sürdürülebilir bir tarımsal üretim için bazı önerilerde bulunuyor. Bunlar şunlar: Konya Havzası iklim değişikliği uyum planı ve entegre su yönetim planları hazırlanması, iklim koşulları ve su kullanımı dikkate alınarak tarımda bölgesel destekleme sistemi oluşturulması, ürün deseninin revize edilmesi, Pankobirlik’in değişim ve dönüşümde öncü rol oynaması, yer altı kuyu kullanımının kontrol altına alınması, havzadaki sulak alan kaybının durdurulması, sulak alanların korunması ve Konya Ovası Projesinin günün ve geleceğin koşullarına göre revize edilmesi.

Konya Ovaları Sulama Projeleri, Konya ve Karaman illerinde yer alan 9 adedi büyük su projesi, 1 adedi Göksu Havzası Enerji Projesi, 1 adedi de İçme Suyu Projeleri ve diğerleri de müstakil küçük yer altı ve yer üstü suyu toplamları olmak üzere 12 adet su tedarik, dağıtım ve iletim paketinin genel adıdır. KOP kapsamında bulunan 12 adet proje demetinden en büyüğü Konya-Çumra Projesidir. Üç merhaleden oluşmaktadır. Üçüncü merhalesi, bunların da en büyüğüdür. Bozkır, Bağbaşı ve Avşar barajları, Mavi Tünel ve hidroelektrik santrali olmak üzere, bu da üç projeden oluşmakta. Mavi Tünel Projesi, Göksu’nun güneye akan suyunu tersine kuzeye çevirip Konya Ovasını sulayacak büyük bir tarımsal sulama projesi. Projeyle Yukarı Göksu Havzasında Bağbaşı, Bozkır ve Avşar Barajından toplanacak suyu Çumra’ya, Karaman Ovasına aktarılmasını planlamaktadır.

Kamuoyunda KOP projesi, eşittir Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel Projesiymiş gibi gösterilmeye çalışılmakta. Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel çok önemli, gerçekten de KOP projesinin önemli ayaklarından birisi. Ama KOP siz de biliyorsunuz ki, sadece bu proje değil. bunun yanında sadece Çumra üçüncü merhaleyle ilgili Bozkır, Avşar Barajları var, Hotamış depolama tesisi var, kanallar var, santraller var. büyük bir proje.


KOP PROJESİ EYLEM PLANI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALIDIR

Konya Havzasının tümüyle çölleşmesine neden olacak safhalara gelen su sorunu, KOP projesine ayrılacak her kaynağın geri dönüşümünün çok kısa sürede olacağı yönündeki araştırmalar ve bu projenin Konya ve ülke ekonomisine yapacağı katkı dikkate alındığında KOP projesinin acilen bir eylem planına bağlanarak gerekli kaynak tahsis edilip en kısa sürede bitirilmesi artık zaruret olmuştur. GAP için bu yapıldı. GAP eylem planı Bakanlar Kurulunca kabul edildi ve hâlen uygulanmakta. Gerçekten de çok iyi oldu. bir plana bağlandı, kaynaklar tahsis edildi. Buna göre yürütülüyor. KOP eylem planı çalışmaları var, yakından takip ediyorum, ama bu ne zaman bitecek, Bakanlar Kurulu ne zaman kabul edip buna gerekli kaynağı ayıracak, belirsiz.

  2011 yılı ödeneği, 253 milyon TL, bu düzeyde korunacak yıllık ödeneklerle daha bir 15 sene sürer herhâlde Halbuki benim bildiğim Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün çalışmaları var, yine bölge müdürlüğümüzün çalışmaları var. beş yıllık bir plan ile bu proje hakikaten bitirilebilir.


SU OLMADIĞINDAN BELDELERİMİZ GÖÇ VERİYOR

Konya’nın hangi beldesine, hangi ilçesine, hangi köyüne giderseniz  gidin, hemşerilerimin en öncelikli talebi su, ya gölet yapılmasını istiyorlar ya da kuyu açılmasını. Ben geçen hafta sonu Beyşehir, Hüyük, Derbent ilçelerimizin beldelerini ziyaret ettim. Mesela Hüyük Çamlıca beldemiz var. Tarım arazisi olmasına rağmen su olmadığından ekemiyorlar. Göç veriyor beldemiz, gençleri başka ilçelerimize, beldelerimize pancar ameleliğine gidiyor ya da gurbete seyyar satıcılığa gidiyor. Çamlıca, rakımı yüksek bir yer, hemen arkasındaki dağlardan eriyen kar ve yağmur suları, hemen beldenin yakınından geçen dereden büyük bir coşkuyla bahar ayında akıyor. Bir gölet ihtiyacı var, bir analiz yapılmış, belirlenen bir yere, DSİ Bölge Müdürlüğünce ama herhâlde zemin uygun görülmemiş, ama öyle kalmış. o suyun mutlaka değerlendirilmesi lazım, bu göletin yapılması halinde bu Çamlıca beldemiz, kurtulacak, geleceği kurtulacak. İnsanlarımız orada çok yoksul durumda. Aynı şekilde bir de şunu söyleyeyim geçmişte köy hizmetlerinin ya da şimdiki adıyla il özel idaresinin yaptığı gölet ve barajlar var, ama hiçbirinden verim alınmıyor. Bunlardan birisi Selki beldemizde, gölet yapılmış, su yok, su birikmiyor içerisinde. Bu konularda hakikaten artık uzmanlaşmış kurumumuz DSİ Genel Müdürlüğü. bunu il özel idaresine değil de Genel Müdürlüğümüzün bu konuda çalışma yapmasında ülkemiz açısından, Konya’mız açısından fayda var. Aslında bir çalışma yapılırsa, bizim birçok beldemizde, köyümüzde gölet yapma imkânı, potansiyeli de var.

KONYA’YI GÖREN YOK
Konya’nın bazı sorunları var, projeleri var, belli başlılarını söyleyebilirim de,  KOP’un dışında, otoyol projesinde yok, havaalanında yok, ne bileyim bölünmüş yollar gecikmeli gitti. Raylı sistem, lojistik, köy,  ulaştırmayla ilgili yoğunlukla şeyler var. Şimdi ben şöyle dedim,  Konya’da destan değil, ağıt yazılmakta. Konya’yı gören yok. Sayın Başbakanımız da Konya’da Konya’nın bakanı benim demişti, Konya’ya bakan yok dedim ve birçok ekonomik göstergede de iller arasında çok gerilerde

Maliyeden rakamları alın, hem metrekare bazında hem kişi başına düşen harcamalara bakın Konya kaçıncı sırada? 54’üncü sırada.

Sayın Devlet Bakanımız Cevdet Yılmaz Bey cevap vermiş bana, şimdi verdiği cevapta saydım, 28 adet, içinde baraj, gölet, sulama, taşkın korumanın yapıldığını söylüyor, 2003-2009 döneminde. Toplam 28, yani Afyon için saydıklarımızın çok altında onu belirteyim ki, mesela Ermenek Barajı var, Konya değil, Karaman. Gerçi bizden ayrılmış bir yer ama onları da dâhil ediyorum. Yine rakam olarak, verilen 2002-2009 döneminde, 780 milyon TL ödenek tahsis edilmiş diyor, KOP projesi için. yılda 100 milyon TL civarında bir rakam. Yine bitiş tarihi olarak da, o sevindirici ama 2010’un da sonuna geldik, KOP için 2010 yılında hazırlığı tamamlanacak bir eylem planıyla uygulama hızlandırılacaktır diyor. İnşallah diyorum, daha iki ayımız var, umutla bekleyeceğim, Bakanlar Kurulundan bu plan ne zaman çıkacak. tahsis edilen rakam da 780, Diyeceğim, Konya’ya hiçbir şey yapılmadı demedim ama Konya’nın cesameti, yüzölçümü, nüfusu, hangi kriter açısından bakarsanız bakın hak ettiğini alamıyorum, ben sürekli bunu gündeme getiriyorum. KOP projesi ki, sade Konya için değil, ülkemiz için de çok büyük bir proje, bunun da hızla bitmesi lazım. Nasıl GAP için eylem planı çıkardıysa, KOP için niye çıkarmıyoruz?

KONYA’NIN HAVA KİRLİLİĞİ FOTOĞRAFI BİRİNCİ GELDİ

Konya’nın bir birinciliği var, onu söylemeyi unuttum, o da sizin alanınıza giriyor, 80 bin fotoğrafın yarıştığı Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2010’da Konya’nın hava kirliliği fotoğrafı birinci geldi. Dünya birincisiyiz hava kirliliğinde.

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.