Bademli köylülerinin 05–02-2011 cumartesi günü Konyada bir araya gelmeye karar verdiklerini öğrendim. Bu buluşma Bademlilerin köylerine sadakati ve bağlılığının gönüllülük ile bir araya geldiği, geçmiş, güzel günleri yâd etme şeklinde olacaktı. Geçmişte samimi dostlar birbirilerinin evlerinde buluşarak “arabaşı” yerler, arabaşı bahane sohbet şahane olurmuş.
Bize ‘Bozkıra gönül vermiş fukara bir kaleme’ de düşen bu geceye katılmak ve bu geceyi tüm Bozkır yüreklilerle paylaşarak bu sevince tüm Bozkırlıları ortak etmekti.
Bu geceyi bana haber veren Bademli Köyünde geçmişte muhtarlık görevi de üstlenmiş ve yıllardır Bademlileri Bozkıra ulaştıran dolmuşçu Muhittin ÖZDEMİR’e bu geceye katılmak istediğimi aktardım. Muhittin amcamda sağ olsun beni kırmadı ve hava koşullarının elvermesi halinde hep beraber Konya’ya Bademlilerin ‘arabaşı’nda bulunmayı niyet aldık.
Cumartesi ikindi üzeri Bademli köyünden yola çıkan ekibe Bozkırdan ben, arkadaşım Yakup ÇETİN ve onun eniştesi birde aslen Bademli köyünden olan Bozkır esnafı Ramazan PETEK le birlikte katıldık. Yol boyu muhabbet ederek Konyaya akşam karanlığında vardık.
Konya da İstanbul Caddesinde bulunan Anadolu Gençlik Derneği binası önünde bizleri karşılayan Ünal ÖZTAŞ ile buluştuktan sonra binanın dördüncü katında ki salona geçtik. Salonun kapısında bizleri bekleyen Konya da ki Bademlilerin sıcak karşılaması ile salondaki yerlerimiz aldık.
Biraz bekledikten sonra aslen Bademli Köylü olan ve bugün Bademlide yaşayan insanların birçoğunun öğretmenliğini yapmış ve şu an emekli öğretmen olan Enver GÜLER salona girerken salondaki herkes ayağa kalkması ile duygulu anlar yaşandı.
Enver hoca boş gelmemişti salona. Yanında Bademliyi anlatan BADEMLİ…. kitabını getirmişti. Kitabın ortaya çıkmasında büyük emekleri olan Ünal ÖZTAŞ,Ahmet ERTEKİN,İbrahim ÖZTAŞ,Nazmi AVCU ve tüm Köylülerin ortak bir çalışma ürünü olduğunu kitabı 1 yıllık bir çalışmayla hep birlikte yazıldığını vurgulayarak sözlerini Kitabın nesilden nesile aktarılabilmesi için gereken özenin gösterilmesi isteğiyle bitirdi.
Zaman ilerledikçe salon dolmaya başladı. Ve Konya’da yaşayan Bademlilerden gelmesi beklenen konukların tamamlanmasının ardından söz alan Ünal Bey sözlerine geceye katılan konuklara teşekkür ettikten sonra bu buluşmanın sadece arabaşı yeme gayesi olmadığını, bir kaynaşma gecesi olmasını arzuladığını belirtti..
Konuşmasına bir buçuk yıldır bir dernek çatısında olmamasına rağmen başardıkları faaliyetlerden bahsederek devam etti. Bu faaliyetler sırasıyla:
Mesaj hattı kurarak, Konya’daki köylülerimizin düğün, toplantı, cenaze gibi organizasyonlarda haber verilmesi.
Köyümüzün adını taşıyan bir internet sitesi www. bademlim.com adlı bir site kuruldu
Köyümüze ait bir kitabın basılmasına vesile olundu.Geçen yıl 500 adet takvim basılarak köylülerimize dağıtıldı.
Köylümüz olup da Konya’da yatan hastalarımıza yalnız olmadıklarını hissettirmek için çiçek yollanıldı.
Ramazan ayında köyümüzdeki ve Konya’da ki ihtiyaç sahibi köylülerimize gıda ve giyecek yardımı yapıldı
Geçen yıl köy girişine 700 kadar ağaç fidanı dikildi. Bu yıl 2500 fidan aldık ve dikmeyi hedefliyoruz.
“Bu hizmetlerde muhtarımızın büyük gayreti olduğu için muhtarımız Mehmet ALTUNER’e teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Arabaşı ikramından sonra geceye katılan konuklara BADEMLİ kitabı dağıtıldı ve hatıra fotoğrafı çekilerek gece son buldu.
Gecede dikkatimi çeken en büyük konu, herhangi bir resmi oluşum olmamasına rağmen bu kadar köylüyü bir araya getirmek ve bunun maddi kaynağını konu dahi saymamaktı. Bu her baba yiğidin harcı değildir.
Gecede sesli fısıltı olarak Konya’da bir dernek oluşumu düşünülmediği bunun yerine mevcut olan İstanbul derneğinin şubesi olmanın tercih edildiği fakat İstanbul derneğinden bu yönde bir teklifte bulunulmadığı sitemkâr bir dilde konuşuldu.
Umarım bu ve bunun benzeri gönüllülük temelli buluşmalar peş peşe gelir ve gönül bağımız daha da kuvvetlenir.
Şahsım adına bu geceye katılımımızı sağlayan Bademli Köyü Muhtarı Mehmet ALTUNER’e Muhittin ÖZDEMİR’e ve geceyi tertipleyen Ünal ÖZTAŞ’a ve tüm Bademli Köylülere teşekkür ederim.
Bozkır Tarih Ve Tabiatı Araştırma, Yaşatma Kültür Ve Eğitim Derneği Bşk Yrd
Hüseyin DUMRU
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.