Konya trafiği, çok önemli bir sorun olmaya başlamış, bazı caddelerde çekilmez hale gelmiştir. Konya’nın metroya, raylı sisteme kavuşturulacağı, mevcut tramvay hattının hafif raylı sisteme çevrileceği yıllardır söylenmesine, hatta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 2 Mart 2009 tarihinde; üç çalışmadan oluşan raylı sistem projelerinin “Konyaray” adıyla yönetileceği, projenin hazır olduğu, kredinin hazır olduğu, “seçim için temel atıyor” denmesin diye temel atılmadığı, seçimden sonra hemen başlanacağı açıklanmasına karşın, bugüne kadar bir gelişme olmamıştır.
13 Ocak 2011 tarihinde yayınlanan 2011 Yatırım Programında da, bu konuda Konya Büyükşehir Belediyesine ait bir proje yer almamıştır. Buna karşın, İstanbul, Ankara ve İzmir illerimizin yanı sıra, Bursa’nın proje tutarı 1 milyar 115 Milyon TL, Adana’nın proje tutarı 1 milyar 18 milyon TL, Eskişehir’in proje tutarı 226 milyon TL, Kayseri’nin proje tutarı 315 milyon TL, Samsun’un proje tutarı 273 milyon TL, Antalya’nın proje tutarı 288 milyon TL olan toplu taşım ve raylı sistem projeleri yatırım programlarında yer almış ve 2011 yılında verilen ödeneklerle de bazılarının bitirilmesi öngörülmüştür.
1) Konya’da raylı sistem yapılmasına ilişkin Konya Büyükşehir Belediyesinin Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığına herhangi bir başvurusu olmuş mudur?
2) Yatırım programına alınmadan, gerekli kaynağı sağlanmadan bir yatırım projesine başlanılması, ihalesi yapılmadan temel atılması hiç görülmüş müdür? Konya’da raylı sistem projesinin, 2 Mart 2009 tarihinde temel atma aşamasına gelindiği açıklanmasına karşın hala temel atılmamış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
3) AKP Hükümetleri döneminde birçok ilde raylı sistem projeleri yatırım programına alınıp bitme aşamasına gelmiş olmasına karşın, Konya’da böyle bir yatırımın programa dahi alınmamış olmasının sebebi nedir? Hükümetinizin Konya’ya önem vermemesi mi, Konyalı AKP yetkililerinin etkili olamaması mı, yoksa böyle bir projeyi sunacak olan ilgililerin bilgi ve beceri noksanlığı mıdır?
4) Konya çağdaş ulaşım sistemine kavuşturulmamış, ancak birçok yerde köprülü kavşaklar yapılmıştır. Özellikle şehir içinde yapılan bu kavşaklar, metro sistemi yapılmasında bir sorun teşkil etmeyecek midir? Kamu kaynaklarının israfına yol açacak bu tür plansız uygulamalara ilişkin Bakanlığınızın planlama, teknik destek verme, uyarma gibi bir görevi yok mudur?
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.