Recent Comments

Kalaycı’dan Çevre ve Orman Bakanına Soru Önergesi.

Dünyanın en önemli 200 ekolojik bölgesi arasında yer alan Konya Kapalı Havzası çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre; Konya Havzası'nda 2015 yılına kadar sıcaklıkların 2,5 derece, 2030'ların sonundan itibaren de 4 ila 6 derece kadar artması, sıcaklıkların ve buharlaşmanın artmasıyla beraber, 2030'ların sonundan itibaren Konya Havzası'na yüzde 20-30 daha az yağış düşmesi, önümüzdeki 50 yılda yüzey suyunda yüzde 65, yer altı suyunda yüzde 54 azalma, buna bağlı olarak toplam kullanılabilir su miktarında yüzde 56 azalma olacağı tahmin edilmektedir.

Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerinin büyük bir kısmını kapsayan Konya Kapalı Havzasında yaşayan yaklaşık 3 milyon nüfusunun içme ve kullanma suyu ihtiyacının çoğunluğu yer altı suyundan temin edilmektedir. Ayrıca halihazırda 620.000 ha tarım arazinin sulama suyu ihtiyacı da yer altı suyundan karşılanmaktadır.

Son yıllarda yer altı suyunda yıllık 3 metreyi geçen düşüşler yaşanmış böylece havzada yer altı suyu tükenme noktasına gelmiştir. Bu aşırı çekim devam ettiği müddetçe yakın gelecekte tarımsal amaçlı sulama suyu kalmayacağı gibi, havzada yaşayan 3 milyon nüfusun içme ve kullanma suyu ihtiyacı da karşılanamaz hale gelecek ve büyük bir felaket yaşanacaktır. Bu felaketin durdurulabilmesi için yer altı suyu kullanımının yeniden planlanması ve kaynağın sürdürülebilir hale getirilmesi gerekmektedir.

1)      Konya Kapalı Havzasında yer altı suyu kullanımının kontrol altına alınması, sulak alan kaybının durdurulması, yer altı suyu kullanımının yeniden planlanması ve kaynağın sürdürülebilir hale getirilmesi için bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir? Bu konuda, 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunda gerekli yasal düzenlemeler neden yapılmamaktadır?

2)      KOP Eylem Planı hala neden uygulamaya konulmamaktadır? KOP projesinin kısa sürede tamamlanması için neden gerektiği kadar kaynak tahsis edilmemektedir? Konya Havzasının ihtiyacı olan suyun Toros dağlarından yeni kaynaklardan, Sakarya ve Kızılırmak gibi ırmaklardan su getirilmesini öngörecek projeler neden hazırlanıp uygulamaya konulmamaktadır?

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.