Recent Comments

ET - BENZİN İLİŞKİSİ

Başlığa bakınca kel alaka gibi düşünüyor insan. İnsanlar atlardan ve develerden kurtulup, hedefe hızlı ulaşmak için çeşitli motorlar geliştirmiştir. Bunların içinde en dikkat çekeni benzinli motorlar olmuştur. Atların ise sadece beygir gücü anlamına gelen (hp) kısaltması kalmıştır.1800 lü yılların sonuna doğru bulunan bu motorlar aynı zamanda petrol bağımlılığının temelini atmıştır. Petrolün zengin olduğu alanlar o zamandan bu yana rahat yüzü görmemiştir. Petrolün üstünde oturan Müslümanlar bundan gerekli ölçüde faydalanamamıştır.

Türkiye’de petrol konusunda çok ciddi sıkıntıları olmuş, hatta bununla ilgili şarkılar yapılmıştır. Günümüzde de mazot, benzin önemini koruyor. Artık araç almaktan ziyade o aracın ne kadar az yaktığı ile ilgileniliyor. Eskiden olduğu gibi bu dönemde de benzin, mazot fiyatları üzerinden tartışmalar sürüp gidiyor. Bu tartışmalar dönemine göre farklılık arz ediyor. Yakın zamana kadar ekmek, yağ, çay, şeker, gazyağı, doğalgaz, benzin, mazot, pirinç fiyatları derken en çok tartışma et fiyatlarında olmaya başlanmıştı. İthal angus ve halkı teşvik ederek bu durum aşıldı. Hatta kasabamda bu teşvikten yararlanan on aile epey koyun alarak boş duran yaylaları şenlendirdiler. Bu da kurban bayramında fiyatların ekonomik olacağını gösteriyor. Pirinçte ise halk bulgura kaydı olayı çözdü. Bir ara ekmeğe her ay zam gelecek mi diye iddialar olmuştu, halk ekmek ve özel fırınlar sayesinde bu sıkıntı çözüldü. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Ancak bu dönemde benzin fiyatıyla ilgili iki güne bir haber çıkması çok ilginç geldi. Yağmur yağar artar, güneş doğar düşer. Bazen de tersi oluyor. Bu bize çok garip gelmeye başladı. Soru işaretleri ciddi biçimde artıyor. Bunda bir bit yeniği mi var acaba diye insan şüpheleniyor. Acaba belediyeler halk petrol vs çıkarsa nasıl olur? Çünkü petrole gelen zam tüm ürünleri etkiliyor. Ulaşımın tamamı petrolle sağlandığı için. Eskiden kömür en temel yakıtken onu sonuna kadar kullandılar. Şimdi petrolün sonuna doğru yaklaşırken fiyatlarda sık sık değişiyor. Bu arada geleceğin yakıtı üzerine yatırımlarda hızlanmalı galiba. Geleceğin yakıtı Bor olduğu söyleniyor. Çoğuna göre elektrik enerjisi deniyor. Hangisi olursa olsun ciddi bir yatırım yapılmalıdır. İyi de hadi eti halk yetiştirsin, prinç, bulgur da öyle, yağ da öyle. Ya Bor’u veya elektriği nasıl üretsin. İşte bu soruya tam cevap bulursak geleceğin sorununu çözeriz. Halka bu konuda yol göstermek gerekmez mi?

Benzin fiyatlarını kimler, nasıl ayarlıyor bilmiyorum, ama gerçekten kontağı çevirmeye korkar olduk. Fiyatlar iki ileri yarım geri şeklinde yapılıyor. Bazen insanın aklına acaba moral bozmak için mi böyle yapılıyor sorusu geliyor. Yoksa iki üç kuruş artınca çok şey değişir mi bilmem. O zaman yakında beş tl olması muhtemel. Enerji konusu gerçekten hassas bir konudur. En kısa sürede çözüm bulunması gereklidir.
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.