Bozkırın Çarşamba Çayı kenarında kurulu beldesi Dere, susamın öğütülüp pişirilmesiyle elde edilen tahinleriyle ünlü
Bozkır’ın Çarşamba Çayı kenarında kurulu beldesi Dere, susamın öğütülüp pişirilmesiyle elde edilen tahinleriyle ünlü. Dere’nin tahinleriyle nam salmasında geçmişte, elektriğin olmadığı dönemlerde enerji kaynağı olarak akarsuların kullanılması, değirmenlerin suyun gücüyle çalıştırılması etkili olmuş. Yaklaşık 150 yıl önce Dere Kasabası’nda yerleşim başlamış, önce un değirmenleri, sonra da tahin değirmenleri ile üretim başlamış. Beldede kurulu değirmeninde tahin üreten Selahattin Kalay, o dönemde insanların Seydişehir ve Beyşehir’den Dere Kasabası’ndaki değirmenlere öğütmek için buğday getirdiği bilgisini veriyor. Zaman içerisinde tahin değirmenlerinin sayısı artmış, Dere de tahinleriyle ünlü bir belde haline gelmiş. Elektriğin yaygınlaşması, daha sürekli bir enerji kaynağı olması ve Çarşamba Çayı’nın suyunun azalması nedeniyle Dere’de kurulu tahin değirmenleri de teknolojiyi takip etmiş. Dere’de şimdi tahin değirmeninin sayısı sadece 3 ve hepsi de elektrikle susamları öğütüp tahine dönüştürüyor.
Bozkır-Dere’ye yolumuz düşünce buradaki tahin değirmenlerinden Kalaycıoğlu’nu ziyaret etme fırsatı bulduk. Kalaycıoğlu Tahin, Dere Kasabası’nda tahin üreten 3 değirmenden birisi. Firma sahiplerinden Selahattin Kalay, atalarından devraldığı geleneği artık elektrikli değirmende üretim yaparak sürdürdüklerini vurguluyor. “Dere kuruldu kurulalı burada tahin üretimi var” diyen Selahattin Kalay, tahinin hammaddesi olan susamı Fethiye ve Manavgat’tan getirdiklerini, yerli ürünle tamamen doğal üretim yaptıklarını vurguluyor.
Tahinin en fazla tüketildiği dönem Ramazan ayı. Bu nedenle tahin değirmenleri tam kapasite üretimle Ramazan ayına hazırlanıyor. Selahattin Kalay, Ramazan ayında artan talebi karşılamak için günde iki vardiya halinde üretim yaptıklarını dile getiriyor. Ürettikleri tahinlerin Türkiye’nin her yerinde satılarak tüketicilerle buluştuğunu ifade eden Kalay, “Konyalılar tahini çok iyi biliyor. Bu nedenle Konyalının olduğu yerde tahinlerimiz satılıyor. Çifte kavrulmuş tahin daha fazla tercih ediliyor. Biz tamamen doğal üretim yapıyoruz. Tahin son derece besleyici ve sağlığa faydalı bir gıda” diyor.
Tahin üretimi, susamın havuzlarda 24 saat yıkanması ile başlıyor. Bekletilen susam, kazanlarda pişiriliyor. Kepeksiz tahin üretiminde kabul alma makinesinde susamın kabuğu alınıyor. Daha sonra susam kavruluyor. Kavurma işleminin ardından susam soğumaya bırakılıyor ve eleme işlemine tabi tutuluyor. Pişirilip temizlenmiş susam tahin değirmenine yerleştiriliyor ve ezildikten sonra tüketime hazır hale getiriliyor. Tahin bol miktarda E vitamini içeriyor.
Merhaba Haber - ÇETİN ORANLI
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.