Çocuklar oyuncaklarıyla ve arkadaşlarıyla oynamaları kadar, anne babalarıyla da oynamak isterler. Çocukların bu isteklerinin temelinde ilgi ve sevginin yattığı bir gerçektir.
Anne babasıyla oynayabilen çocuklar, kendilerinin anne babasının yanındaki değerinin farkına varırlar. Bundan başka çocuklar anne babalarıyla oyun oynarken aradaki mesafenin kalkmasıyla onları daha iyi tanımakta ve kendisinin sevildiği kanısına varmaktadır.
Hz. Ali Efendimizin: Çocuklarınızla yedi yaşına kadar oynayın, on beş yaşına kadar onlarla arkadaş olun, on beş yaşından sonra da onlarla istişare edin” sözüçocukların oyunlarını; sadece oyuncaklarla ve arkadaşlarıyla değil anne babalarıyla da oynayabileceklerini ifade etmektedir.
Peygamber Efendimizin (s.a.v), torunları Hz Hasan-Hz. Hüseyin ve diğer çocuklarla çokça oyunlar oynadığı görülmüştür. Bunun içindir ki Peygamber Efendimiz (s.a.v) biz ümmetine: “Çocuğu olan onunla çocuklaşsın.” buyurarak, herkesin kendi çocuklarıyla beraber oynamalarını tavsiye eder. Bu konuda kendi torunlarıyla oynayarak, anne babalara en güzel şekilde model olmuştur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) kızı Hz. Fatıma’nın evine sık sık giderek torunlarının bakımlarıyla ilgilendiği gibi onlarla oyun da oynardı.
Peygamber Efendimiz (sav) namaz kılarken Hasan ile Hüseyin veya onlardan birisi gelir sırtına binerdi Peygamber (sav) başını (secdeden) kaldırdığında düşmesinler diye onları eliyle tutardı(Namazı tamamladıktan sonra):
- “Ne güzel binittir sizin binitiniz!” Buyururdu (Heysemi)
Bir gün cemaatle kılınan bir namaz esnasında Hz Peygamber secdeye varır Secde o kadar uzun sürer ki, cemaatteki sahabeler ne olduğunu merak ederler Muhtemel vahyin geldiğini düşünürler Namaz bittikten sonra, secdenin uzamasının hikmetini sorarlar Efendimiz (s.a.v):
-"Secdeye vardığımda torunum Hüseyin sırtıma çıktı Evde devamlı böyle yaptığından, onu sırtımdan atamadım ve bu yüzden secde uzun sürdü" buyurur. (Buhari)
Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v) mescitte hutbe okurken Hz Hasan ve Hz. Hüseyin çıkageldiler. Sırtlarında birer kırmızı gömlek vardı. Yürüyorlar ve fakat arada sürçüyorlardı HzPeygamber minberden indi, onları taşıyarak önüne koydu ve sonra şöyle buyurdu:
- “Allah’ın, mallarınız ve çocuklarınız ancak bir fitnedir sözü, haktır Şu iki çocuğa baktım yürüyorlar ve sürçüyorlar Sabredemedim ve nihayet konuşmamı keserek onları kaldırdım”buyurmuştur. (Buhari, Sahih, Fiten, 20)
Bir gün Hz Peygamber otururken, Hasan ve Hüseyin güreşmeye başladı Hz Peygamber gülerek; “Ha gayret Hasan göreyim seni, Hüseyin’i yakala!” Diyerek Hz Hasan’ı kayırdı Hz Ali ise, “Ya Resûlallah, sen Hüseyin’i kayırmalı değil miydin? O daha küçüktü” diye sordu HzPeygamber de: “Baksana Cebrail de ha gayret Hüseyin seni göreyim diyor” buyurdu (Zehebi)
Hz Peygamber dilini çıkarır, torunu Hasan’a doğru uzatırdı Çocuk dilin kızıllığını görünce neşe ile dolardı (Suyuti)
Çocukların Oyunlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Çocuklara oyun oynayacak alan ve imkânlar sunulmalı.
2. Anne babalar, çocuklarına kendileriyle oynama fırsatı tanımalı. Anne babalarıyla oynayan çocukların, diğer çocuklardan kendilerini daha farklı hissettikleri unutulmamalı.
3. Çocukların bireysel oynaması yerine akranlarıyla oynamaları teşvik edilmeli.
4. Çocukların oyunlarının olumsuz örnek teşkil edecek şekilde olmamasına dikkat edilmeli.
5. Çocuklarını ahlak ve davranışlarını bozacak olumsuz arkadaş çevresinden uzak tutmalı.
6. Çocukların kimlerle arkadaşlık ettiklerine, kimlerle oynadıklarına dikkat edilmeli.
7. Çocukların arkadaşlarından öğrendikleri olumsuz söz ve davranışları, evde pekiştirilmemeli.
Sonuç olarak oyun; İmam-ı Gazali Hazretlerinin dediği gibi çocuğun “kalbinin ölmemesinin ve zekâsının sönmemesinin” önüne geçecektir. Atalarımız “İşleyen demir pas tutmaz.” sözü ile anlattıkları gibi oyun çocuğun zihninin faal olmasını sağlar. Yine atalarımızın “Oynamayan tay at olmaz.” Sözünden hareketle oyun, çocuğun sağlıklı bir kişilik geliştirmesini sağlayacaktır.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.