TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygıyla arz ederim. 03.10.2011
Mustafa KALAYCI
Konya Milletvekili
Bakanlığınız uzmanlarınca 2007-2010 dönemine ait işsizlik, enflasyon, göç, boşanma, intihar, suç ve seçimlere katılım oranları üzerinden yapılan “Bölgesel Hoşnutsuzluk Endeksi” çalışmasına göre; 26 bölge içerisinde hoşnutsuzluk sıralamasında Konya-Karaman 14. sırada (yani hoşnutlukta bölge olarak 13., il olarak ise Konya 37.), CNBC-e Business dergisinin “Türkiye’nin Yaşanacak Şehirleri 2011” çalışmasına göre 81 il arasında yaşanabilirlik sıralamasında Konya 35 ve 30. sıralarda bulunmakta, ayrıca ekonomi, eğitim, sağlık, güvenlik, kent hayatının kalitesi, kültür-sanat imkanları yönünden de durum vahim, yine “Economist” dergisine bağlı analiz birimi olan "Economist Intelligence Unit (EIU)”in 140 şehri sıraladığı “Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri” listesinde Konya yer almamaktadır.
Resmi rakamlara göre de, Konya 81 il arasında; kişi başına kamu harcamasında 57, kişi başına kamu gelirinde 29, kamu yatırımlarında 11, dış ticarette 15, kişi başına ihracatta 29, kişi başına elektrik tüketiminde 27. sıralarda … Yine 2011 KPSS, LYS, YGS sınavlarında da başarılı iller arasında Konya görünmemektedir. Konya’nın ilçeleri, beldeleri ve köylerinde ekonomik sebeplere dayalı göç nedeniyle nüfus sürekli azalmaktadır.
Bu resmi göstergeler ve araştırmalar, AKP yetkilileri ve yandaşlarının Konya için “Dünya Şehri”, “Marka Şehir” gibi sözlerinin boş laftan ibaret olduğunu ortaya koymaktadır.
1) 12 Haziran seçimleri arefesi alelacele kurulan, daha sonra kısmen güçlendirilen Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi, bölgede temel alanlarda yapılacak tüm yatırımları kapsayacak şekilde etkin bir yapıya dönüştürülecek midir?
2) Resmi olarak henüz bölgesel gelişme planı bulunmayan bölgeye yönelik ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi, sosyal gelişmenin sağlanması, altyapının ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ekseninde yapılacak eylemlere dönük finansman tahsisini de içeren “Eylem Planı” ne zaman uygulamaya konulacaktır?
3) Şehiriçi raylı sistem, dış çevre yolu, sivil havaalanı, Konya-Mersin tren yolu, Konya-Antalya hızlı tren, otoyol gibi Konya’nın beklentisi olan, ancak hem beceriksizlik, hem de hükümetinizin direnci nedeniyle bir türlü programa alınmayan projelerle ilgili bir çalışmanız var mı? Bu çerçevede 2012 Yatırım Programına alınacak yeni proje bulunuyor mu?
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.