BASIN AÇIKLAMASI (16/11/2011)
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Savunma Bakanlığının 2012 Bütçesine Dair Görüşmelerde Gündeme Taşıdığı Konular
KONYA SANAYİSİ, TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN BAZI İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK POTANSİYELE SAHİP.
Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının yüzde 52’yi aştığını görmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir.
Yine de, Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah ve teçhizat yönünden ihtiyaçlarını yurt içinden karşılama oranının daha da artırılarak ihracat kapasitesi yüksek, bağımsız ve yerli bir harp sanayisinin gelişmesi ve yerli müteşebbisin de daha fazla silah ve askeri teçhizat üretimine yatırım yapması büyük önem arz ediyor. Bu açıdan her türlü kolaylığı ve gerekli teşvikleri uygulamaya koymanız gerektiğine inanıyorum.
Konya’nın, savunma sanayisi açısından önemli bir potansiyeli var. Bu konuda bir üs, bir merkez olmasına yönelik zaman zaman gündeme gelen hususlar var. Ama, bir merkez olma konusunda kayda değer bir gelişme göremedik.
Konya’da hafif silah sanayi açısından da tesislerimiz var, işletmelerimiz var.
Beyşehir ilçemize bağlı Huğlu ve Üzümlü kasabaları, yine Derebucak ilçemize bağlı Gencek kasabası ve çevre köyler av tüfeği sektöründe önemli bir yere sahip.
Bu bölgelerde av tüfeği üretimi 1915 yılına kadar dayanmakta. Millî mücadelede ordumuza silah tamirciliği yapan ustalar, kasabalarına döndüklerinde, zamanın şartlarına göre av tüfeği üretmeye başlamışlar. Böylece her evin altında özellikle 60’lı yıllardan sonra atölyeler kurulmuş ve bu zanaat babadan oğula, toruna geçmiş, günümüze kadar gelmiş.
Bugün itibarıyla da dünya çapında adını duyurmuş firmalarımız var.
Beyşehir’de, bu konuda üretim yapan sanayici ve iş adamlarımızın bir araya gelmek suretiyle kurdukları derneğimiz de var.
Huğlu’da bir kooperatifimiz var, Huğlu’da yaşayan hemşehrilerim genelde ortak ve aynı zamanda da kooperatifin fabrikasında çalışıyor. Sayın Bakanım, kooperatifin mali sıkıntıları yüzünden çoğu maaşını tam almıyor ama fedakârca çalışıyorlar, o tesisi ayakta tutmaya çalışıyorlar.
Benim fırsat buldukça, sık sık ziyaret ettiğim bir bölgemiz. Çok zor durumdalar Sayın Bakanım. Birkaç hususu çok fazla zaman almadan burada ifade edeyim.
Özellikle ekonomik krizler, uygulanan ekonomi politikası sonucu kurların yıllarca düşük kalması bölgedeki bu üretici insanımıza çok büyük zarar verdi. Niye derseniz? Ağırlıklı olarak ihracat yapıyorlar. Amerika’dan tutun Avrupa’ya, Afrika’ya, her tarafa ihracat var. Tabii, kurların düşmesi elde edilen gelirlerin düşmesine yol açtı. Şimdi kurlar biraz çıktı ama finansman sıkıntıları halen aşılamadı.
Yurt içinde satışla ilgili geçmişte bazı kısıtlamalar getirildi. Belki zamanında böyle bir tedbirler almak gerekliydi ama şimdi bunu yeniden değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.
Özellikle vergi yükü çok yüksek, ki biliyorsunuz yivsiz silah üretiliyor orada. Yivli ile yivsizin şu anda vergi oranları aynı Sayın Bakanım, yani -özel tüketim vergisi açısından söylüyorum- bunda bir düzenleme yapmak gerektiğini düşünüyorum.
Zatıalinizin de geçtiğimiz ay o bölgede bir ziyareti oldu. Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Yerinde gördünüz, yerinde sizlere mutlaka brifing de vermişlerdir, bilgiler de aktarmışlardır. Gerçekten sahip çıkmamız gereken bir yer.
Üreticilerimizin talepleri var. “Biz Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah sanayisi açısından ihtiyaçlarını karşılayacak güce sahibiz.” diyorlar, “Bu potansiyel bizde var.” diyorlar. Yani buna yönelik, gerçekten ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmını karşılama yönünde potansiyeli olan bu bölgemizin bu anlamda değerlendirileceğini umuyorum, bekliyorum. Mutlaka bir el atmak lazım. Gerçekten çok iyi ustalar var, bunları mutlaka bizim değerlendirmemiz lazım.
“MİLLÎ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ’IN CEVABI
Derebucak’a giderken Huğlu’ya uğradım, gerçekten çok mükemmel bir gayret gördüm, çalışma gördüm, kooperatifte birlik gördüm.
Genelde iki tane talepleri oldu. Birisi, organize sanayi yok, yeri yok. Niye organize sanayi yeri yok? Kadastro çoktan geçmiş, her yer orman olmuş. Dolayısıyla da ormandan, işte sanayiye bir yerin alınabilmesi lazım, birinci talepleri bu.
İkinci de yivsiz silahlar üretiyorlar. Yivli üretimi için, dediği gibi, bir izin verilebilir mi? Arkadaşlar, üzerinde inşallah çalışacaklar. Bir de yine bizim Savunma Sanayi tarafından orada iş yaptırılan firmalar da var.
Yine biz, savunma sanayi üretiminde ülke çapındaki yan sanayimizden istifade etmek için yoğun bir gayret içindeyiz. İmzaladığımız her sözleşmede en az yüzde 30 iş payının yan sanayine verilmesini şart koşuyoruz. Savunma sanayindeki yerlilik oranımız yüzde 50’nin üzerine çıktıkça yan sanayinin kullanımı da –Konya’daki üreticiler de dâhil olmak üzere- artacaktır.”
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı,
GÜVENLİK GÜÇLERİMİZİN MALİ VE SOSYAL HAKLARI GÖREV VE SORUMLULUKLARIYLA UYUMLU VE ADALETLİ OLMALI
Güvenlik güçlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi, mali ve sosyal haklarının görev ve sorumluluklarıyla uyumlu olması gerekmektedir.
Makam ve temsil tazminatı konusu var. Biliyorsunuz, geçmişte yapılan düzenlemeyle yarbay rütbesine kadar verilmiş, binbaşımız, yüzbaşımız, kıdemli başçavuşlarımız bu tazminatlardan yararlanamıyor. Bu yıllardır kanayan bir yara. Burada bir düzenleme yapmak gerektiğini düşünüyorum.
Yine, astsubaylarımız 1’in 4’üne çıkamıyorlar. O konuda… Ki çok kolay yapılabilecek bir düzenleme. Bunları yapmak gerektiğini düşünüyorum.
Yine, uzman jandarmalarımızın sorunları var. Lise ve dengi okul mezunu olma şartı bulunduğu hâlde, ortaokul ve dengi okul mezunu gibi derece ve kademeyle mesleğe başlamakta ve emekli olmakta. Bu da çok kolaylıkla düzeltebileceğimiz bir konu.
Yine, uzman jandarmalar gerek meslek öncesi gerekse mesleki görevleri sırasında yüksek tahsil yapabilmekte. Bu durumda olan uzman jandarmaların derece ve kademeleri yapmış oldukları bu tahsisle mütenasip hâle getirilmeli. Burada da bir eşitlik sağlamalıyız.
Yine, uzman erbaşlarımızla ilgili sorun çok. Daha önce çıkarılan kanun o günün şartlarında uygundu ama günümüzün şartlarını karşılayamıyor, özellikle uzman erbaşların gelecekle ilgili beklentilerine cevap veremiyor. Burada sözleşmeyle ilgili hani bir yaş tahdidi var, o değerlendirilebilir, yani artırılma konusunda bir değerlendirme yapabiliriz. Gerek raporla ilgili olsun gerekse disiplin cezasıyla ilgili olsun İlişik kesmeyle ilgili farklı uygulamalar var, Bunlarda da, bana göre eşit davranmamız gerekiyor.
Bir de uzman erbaş olan arkadaşlarımız kıdemine mütenasip maaş artışı almıyor. Yani on beş yıldır uzman erbaş olanla, yeni giren arasında çok fazla bir maaş farkı yok. Ben bu konuda da düzenleme yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
Köy Kanunu’nda köy korucularımıza gösterge üzerinden verilen bir maaş var ve yine nakdî tazminat, nakdî aylık bağlamayla ilgili kanuna göre de bağlanan maaşlar var. Hem bu verilen maaşlar yetersiz hem de yeşil kart kullanıyorlar. Maaşlarını sosyal güvenlik primini de ödeyebilecek bir seviyeye getirip, emekli aylığını da buna göre alması ve sağlık yardımlarından da o şekilde yararlanması gerektiğini düşünüyorum.
Ben teşekkür ediyorum. Bakanlığımız bütçesinin hayırlı olmasını diliyorum.
Sırıstat Haber Merkezi: Yakup ÇETİN
Sırıstat Haber Merkezi: Yakup ÇETİN
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.