Recent Comments

KONSİAD’DAN “İSTANBUL VİZYONU”


Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD), İstanbul İkitelli Başakşehir’de bulunan “Hasırlı Osmanlı Mutfağı” isimli mekânda, 19 Kasım 2011 tarihinde saat: 08.30.’da “İstanbul Vizyonu” konulu bir panel düzenlemiştir.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Başkanı ve KONSİAD Üyesi Prof. Dr. İbrahim BAZ tarafından verilen “İstanbul Vizyonu” Paneli’ne yüksek bir katılımda bulunan üye ve misafirler sabah kahvaltısında bir araya gelmişlerdir.

Panelin açılışında KONSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah BAŞCI yaptığı konuşmasında; “Üye ve hemşehrilere yönelik her ay bir panel veya konferans gibi etkinliklerinin devam edeceğini, KONSİAD olarak 2011 Aralık ayı içinde İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN’i, 2012 Ocak ayı içinde de Dışişleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Ahmet DAVUTOĞLU’nu İstanbul’da bir konferans vermeye davet edeceklerini, İstanbul’da yaşayan Konyalılara ait bir adres ve iletişim bilgisi havuzu oluşturmaya başladıklarını, bunu ilçe ilçe grupladıklarını ve bu çalışmanın devam ettiğini belirterek,  KONSİAD olarak ilk dergilerini çıkardıklarını, KONSİAD Dergisi’nin büyük bir ilgi ve beğeni topladığını, derginin 2. Sayısı için şimdiden hazırlıklara başladıklarını, bunların yanında 2012 yılı Eylül ayı içinde İstanbul Feshane’de “Konexpo” adıyla ekonomik, sosyal ve kültürel bir fuar organizasyonuna girdiklerini, bu çalışma ile Konya’nın ve Konyalıların tanıtımını amaçladıklarını, Konexpo ile ilgili çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini, bu konuda üye ve hemşehrilerden yardım ve destek beklediklerini, yine KONSİAD olarak Konya’da düzenlenmekte olan Mevlâna Hazretlerini Anma ve Şeb-i Aruz Törenlerinin aynısını Konya’dan hemen sonra İstanbul’da, Abdi İpekçi Spor Salonunda önümüzdeki yıllardan itibaren yapmayı hedeflediklerini” söyleyerek, paneli sunacak olan Prof. Dr. İbrahim BAZ’a, KONSİAD üyelerine, katılımcılar ile Panel için kapılarını açan Hasırlı Osmanlı Mutfağı sahibi Ahmet TUZLU’ya teşekkür etmiştir.


Daha sonra, “İstanbul Vizyonu” konulu panele geçilmiştir. Prof. Dr. İbrahim BAZ, 2004 sonundan itibaren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı olarak görev yaptığını, bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Başkanlığına getirildiğini belirterek gelecekteki İstanbul ile ilgili barkovizyon sunumda özetle şunları söylemiştir: “İstanbul’un Türkiye ekonomisinin %40’ını oluşturduğunu, 15 milyon bir nüfusu olduğunu, Türkiye’nin her tarafından göç aldığını, yılda 350 bin kişinin İstanbul’a göç sebebiyle geldiğini, özellikle İstanbul’un Avrupa yakasında nüfus yönünden aşırı bir artış olduğunu, bunlara paralel olarak su kaynaklarının acımasızca yok edildiğini, su havzalarına insan yerleşmelerinin olduğunu, bundan dolayı İstanbul’da kuraklık oluştuğunu, bunun için İstanbul’a 240 km. uzaktan Melen Çayı’ndan İstanbul’un su kaynaklarını beslemeye çalıştıklarını, ormanlık alanların yerleşim amacıyla yıllar önce açıldığını ve rastgele binaların yapıldığını, İstanbul’da 1.600.000 civarındaki binanın çoğunda yaşam kalitesinin düşük olduğunu, bunların içinde 60 ile 80 bin arasında problemli bina olduğunu ve bu binalarında su havzaları içinde bulunduğunu, bunlara Eyüp Göktürk’teki yerleşim yerinin en güzel örnek olduğunu belirterek, İstanbul’da kilometrekareye düşen insan sayısının 70 bin kişi olduğunu, bu sayının yeni yerleşim alanları açarak %40’lara ve %30’lara düşürülmesini planladıklarını, İstanbul’da Çanta, Kayabaşı, Şile Ağva gibi yerlerde yeni yerleşim alanları oluşturmaya başlandığını, özellikle Kayabaşı’nda 60 bin konut olacağını ve burasının olası bir depremde transfer konutları ile önem kazanacağını, İstanbul’u 16+1 milyon nüfuslu olarak düşündüklerini, 25 milyonluk bir İstanbul’un çok büyük sıkıntılara sebep olacağını ve İstanbul’u yaşanmaz yapabileceğini, 2023’e kadar İstanbul ekonomisinin;  %70’inin hizmet sektöründe, %25’inin sanayi sektöründe ve %5’inin de tarım sektöründe bulunması gerektiğini öngördüklerini, Orman alanlarının korunmasını ve geliştirilmesini de planladıklarını, dünyada kongre turizminde 1 numara olan İstanbul’a 20 milyon turisti getirmeyi planladıklarını, Haliç’in bir kongre ve kültür merkezi olmasını ve buradaki tersanenin ilerleyen tarihlerde taşınmasını düşündüklerini, Haydarpaşa limanı ile tren garının da taşınmasının planlandığını söyleyerek gelecekteki İstanbul’da yaşam kalitesinin yüksek olacağını” belirtmiştir.


Panel bitimi ile KONSİAD’ın ilk dergisi katılımcılara hediye edilmiş, bu arada KONSİAD’a üye olmak için başvuruda bulunan katılımcıların müracaatları da alınmıştır.   



Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.