Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği(KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç Türkiye’deki işsizlik probleminin en temel nedeninin mesleksizlik olduğunu belirtmektedir. Türkiye’de işsizlik sorunu olduğu kadar nitelikli elaman sorunu da var. Elinde mesleği olanların iş bulamama gibi sıkıntıları yoktur. Ancak herhangi bir sanatı mesleği olmayanlar iş bulmakta bir hayli zorlanıyorlar. Ama gelin görün ki en basit bir iş için tecrübeli, vasıflı ve istekli bir elaman aradığınızda bulmanız mümkün olmuyor. Her işi yaparım diyenler aslında hiç bir işten anlamıyor. İşverenler çalışanlarının tipine değil niteliklerine bakıyorlar dedi.
Meslek sahibi olmada meslek liselerinin önemine dikkat çeken Başkan Özgenç, Düz liselerden mezun olan gençler meslekle tanışmamış, kabiliyetlerini geliştirememiş ve meslek öğrenme yaşı oldukça geçtiğinden dolayı piyasada iş bulmakta oldukça zorluk çekiyorlar. Bugünkü verilerde genç nüfusun işsizlik oranı bunun bir göstergesidir diyor.
Evet, hepimizin her şeyden önce bir mesleği olmalı. Bir işi olabildiğince eksiksiz ve mükemmel yapabilmeliyiz. Her şeyi bilip bir şeyi yapmalıyız!Makam sahibi olmak, Anadan, Babadan, sülaleden kalan çok büyük bir servete konmuş olmak veya piyangodan, lotodan, totodan en büyük ikramiye kazanmış olmak bile meslek sahibi olmak kadar garantide ve güvencede değildir.
Ülkemizdeki işsizlik patlamasının bir nedeni: Üretime önem vermeyip dış borca dayanan ekonominin iş yaratmaması diğer önemli bir neden ise iş arayanların meslek sahibi olmayışıdır. Ne olsa yaparım demeyip filanca işin ustasıyım diyebilmeliyiz.20 milyondan fazla insanımız iş arıyor bulamıyorsa! Aynı zamanda birçok işletme de istediği vasıfta elaman bulamıyorsa! İş arayanlar ne kadar çoksa istediği vasıfta elaman bulamayanlarda o kadar çok.
Koç holding yönetimi işletmelerindeki bu çelişkili durumu gördü. Meslek kazandıran kurslar ve okullar açmaya başladı. Sonrasında tüm işletme sahipleri tersliğin sebebini anladılar. Ülkemizde 100 liseden 65 düz lise kalan 35 ise meslek lisesi. Almanya’da ise bu durum bizde olanın tam tersi konumunda. Bu ülke sorununu Meslek Lisesi memleket meselesi yapmalıyız.
Nüfusu köyleriyle birlikte 40-50 bini ancak bulan illerin tümüne Üniversite açılacağına pratiğe dönük meslek okulları ve sanat kursları açılmalı. İşsizliğin en çok üniversite ve yüksek okul mezunları arasında yaygın olduğu görülmektedir.
O çocuklarımız ne kadar çok dirsek çürüttüler liseyi bitirmek için! Kaç değerli yılları boşa gitti! Zavallı aileleri diş ve tırnaklarıyla didinerek ve açlığı göze alarak yiyeceklerinden keserek ne kadar çok paralar harcadılar dershanelere! Zorlukla çilelerle bitirilen üniversiteler ardından KBSS ardından KUR’A bekle atama bekle şansına!
Çoğunun aldıkları diplomalar ise bir işe yaramıyor. Devlet kapısında bir yer bulabilmek için torpil aramakla gururları onurları inciniyor kendilerini itilmiş kakılmış hissediyorlar ve çok yılları boşa akıp gidiyor. Kimselere dertlerini hallerini arz edemiyorlar. Suçlu sistem!
En başta bir meslekte çıraklık yapsalardı işleri hazır olacaktı. Üniversite okusunlar da işsiz kalsınlar sözü lafı güzaftan ibarettir. Anlamayanlara, Sende işsiz kal! Gör dünyanın kaç bucak olduğunu demek düşer bize Evet suçlu sistem, bu kıyafet bize göre değil!
Haftanın sözü: Hiç kimse elleri cebinde başarıya ulaşamaz.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.