Sınava hazırlananlar, bu dönemde döner, çikolata, dürüm, kola ve cipse ağırlık veriyor.
Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Nazan Aktaş tarafından yapılan Seviye Belirleme Sınavının 8 ci sınıf öğrencilerinin beslenme durumuna etkisikonulu araştırması, sınava hazırlananların bu konudaki alışkanlıklarının değiştiğini ortaya koydu.
Her yıl Türkiye’de milyonlarca genci ve ailesini etkileyen sınavların en önemli stres kaynaklarından biri olduğu ileri sürülen araştırmada, büyüme gelişmenin en hızlı olduğu, çeşitli alışkanlıkların kazanıldığı ergenlik döneminin SBS ile aynı yaşam sürecine denk geldiği belirtildi.
Alışkanlıkların önemi: Ergenlik döneminde edinilen beslenme alışkanlıklarının, sadece bu dönemde değil, yaşamın ileriki dönemlerinde de sağlık üzerinde etkili olacağından büyük önem taşıdığı vurgulandı. Öğrencilere sorulan sorulara verdikleri cevaplara da yer verilen araştırmada, Yiyecek ve içecek tüketimi ve beslenme alışkanlıklarınız SBS’den etkilendi mi? Sorusuna, Öğrenciler sınava hazırlanmak beslenme durumumuzu etkiledi. İnsanın test çözerken canı bir şeyler istiyor. Genelde tatlı yemek istiyorum Çay, kahve ve çikolata tüketimim arttı şeklinde yanıtladılar.
Öğrenciler, ders çalışırken daha çok üzüm, fındık, çikolata, çips, gazoz, kola, kahve tükettiklerini belirtirken, Akşam sadece daha çok ders çalışacağımda kahve içiyorum. Uykumu getirmiyor. Kahve içerim, onu içtiğimde ders çalışmam daha verimli oluyor, uykum gelmiyor, uykumu açmak için genelde kahve ve çay içerim değerlendirilmelerinde bulundular.
Dershanede tost, döner, Araştırmaya göre öğrenciler dershaneye devam ettikleri günlerde simit, cips, tost, çikolata, dürüm, döner, kek tüketiyor. Sınava hazırlanırken hastalanmamak içinse düzenli olarak meyve yiyorlar. Ders çalışırken öğrencilerin uykularını açmak için kahve ve çay tükettiklerinin ifade edildiği araştırmada şu değerlendirilmede bulunuldu; Öğrencilerin abur, cuburu tercih ettiği, dershaneye gittiklerinde ise hızlı hazır yiyecekler tüketme eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Hastalanmamak ve başarı artırmak dışında, meyve tüketiminden bahsetmemişlerdir.
Kadınsız yönetim bütün toplumlar için eksikliktir.
5 Aralık 1934 TBMM nin Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkını tanıyan yasayı kabul etmiştir. Bu kabulün 77 yılında, bütün Kadınlarımızı bu önemli gün adına kutlar. Toplumsal hayatımızda daha çok etkin ve yetkin konumda yer almalarını arzulamakta olup, Kadın elinin değdiği yerin fark yarattığını düşünüyorum.
Türk kadını öncelikle sahip olduğu hakları bilmeli ve bu hakların öneminin bilincinde olmalıdır. Kadınlarımızın Toplumsal Siyasette, Global Ekonomide yerini almalıdır. Unutmayalım ki! Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa (SAV) Hanımı Hatice anamız devrinin en güçlü, kudretli tüccarıydı.
Haftanın Sözü: Şaka yapmaktan sakının. Çünkü şaka yapmak, düşmanlık getirir, kin doğurur; aynı zamanda küçük bir sövüştür de.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.