İLLER BANKASI ÇALIŞANLARI MAĞDUR EDİLMİŞTİR
İller Bankası çalışanları, alacakları ücret ile ilgili YPK kararı çıkmadığından ve 15 Ekim 2011 ile 25 Ocak 2012 tarihinde yapılacak olan kariyer uzmanlık sınavı ertelendiğinden mağdur duruma düşmüşlerdir. Sayın Bakan, dört gözle yapacağınız açıklamayı bekleyen İller Bankası çalışanlarına bu müjdeyi bugün verecek misiniz?
MALİYE BAKANLIĞI ÇALIŞANLARI ARASINDA HUZURSUZLUK ÇIKMIŞ ÇALIŞMA BARIŞI BOZULMUŞTUR
AKP Hükümetince çıkarılan 646, 659 ve 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile Maliye Bakanlığı personeli ve kamu görevlilerinin mali haklarına ilişkin muhtelif düzenlemeler yapılmıştır.
Ancak, Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresinde İstanbul, Ankara, İzmir’de görev yapan yardımcı hizmetli, memur ve şeflerin ek ödemeleri artırılmamıştır. Muhakemat memurlarının yılsonunda aldıkları pay kaldırılmıştır.
Şube müdürleri, müdürler, müdür yardımcıları mağdur edilmiştir. Defterdarlık uzmanları ve gelir uzmanları merkez ve taşra ayrımı yapılarak yeni bir ayrımcılığa gidilmiştir.
Türkiye genelindeki vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları Cumhuriyet tarihinde ilk kez Maliye Bakanlığı önünde eylem yapmıştır. Mağdur olduklarını iş yüklerinin çok fazla olmasına rağmen düşük maaş aldıklarını ve bu durumun düzeltilmesini istiyorlar.
Kariyer meslek personeli arasında neden ayrımcılık yapılmıştır? Muhasebat kontrolörleri, millî emlak kontrolörleri, muhasebe denetmenleri, millî emlak denetmenleri, muhasebe uzmanları ve gelir uzmanlarının hepsi hakkaniyetin sağlanması için eylem yapıyor.
Sayın Bakan siz nasıl düzenleme yaptınız böyle? Bu düzenlemeler ile maalesef maliye çalışanlarını da birbirine düşürdünüz. Amacınız huzursuzluk çıkarmak mı, iş barışını bozmak mı?
666 SAYILI KHKH İLE MEMURLAR ARASINDA İKİLİK YARATILMIŞTIR
666 sayılı KHK; memurlar arasında adeta “alttakiler ve üsttekiler” olmak üzere ikili bir sınıfsal ayrım getiren, zaten bölük pörçük olan sistemi daha da karmaşıklaştıran, bazı memurların maaşlarındaki iyileştirmeler dışında ücret rejimine anlamlı bir katkı yapmayan aksine personel rejimine yeni bir yama daha ekleyen “gecekondu” niteliğinde bir düzenlemedir.
Yapılan düzenleme ile kamudaki yaklaşık 405 bin çalışanın maaşında oranları farklı olmakla birlikte artış sağlamıştır. Ancak çoğu memur için kararnameden beklenen umutlar, hüsrana dönüşmüştür.
666 SAYILI KHK İLE ÖĞRETMENLER VE AKADEMİK PERSONEL YOK SAYILMIŞTIR
Öğretmen yok sayılmıştır. Akademik personel yok sayılmıştır Sayın Bakan, hocalarımızın öğretmenlerimizin nasıl geçindiğinden haberdar mısınız? Öğretmenler, hocalar gerçekten hayal kırıklığına uğramıştır. Bir de, öğretmenlerin maaşları enflasyon oranında artacak diye açıklama yapıyorsunuz. Yoksa, ona da mı göz dikmiştiniz?
POLİSLERİN DERECE SORUNU NEDEN ÇÖZÜLEMİYOR?
Polisler neden görmezden gelinmiştir? Madem ek ödemelerini artırmadınız, bari derece sorunlarını çözseydiniz. Ön lisans ve lisans mezunu, hatta yüksek lisans ve doktora yapan Polis memurları, emeklilik müktesebi olarak 1’inci dereceyi alamıyorlar. Ama diğer memurlar alabiliyor. Sayfa sayfa kararnameler yayımlandı, neden böylesi bir eşitsizliği giderecek düzenleme yapmadınız? Polise bu haksızlığı neden reva görüyorsunuz?
Yapılan düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının ek ödeme oranları büyük ölçüde düşmüş, ikramiyeleri kaldırılmıştır. Türkiye İş Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi daha birçok bakanlık ve kurumun çalışanları için haksızlık ve eşitsizlik sözkonusu, ama anlatmak için zamanım yok.
Bu KHK’yı kapalı kapılar ardında dizayn edenler acaba hangi adaleti sağlamışlardır?
Düzenleme ile benzer unvanlarda olanların aynı ücreti almaları sağlanmış, ancak eşit işe eşit ücret uygulamasına dair herhangi bir adım atılamamıştır.
Düzenleme yapılırken personelin; benzer nitelikte olmadıkları halde, sadece benzer unvanlarda bulunmalarından dolayı aynı ücreti almasının yaratacağı motivasyon ve verimlilik düşüşü ile iş yükü farklı olan personelin aynı ücreti almasının yaratacağı olumsuzluklar göz ardı edilmiştir.
İşlerin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışanların nitelikleri ve atanmalarını içeren “işin değeri”ne dayalı bir ücretlendirmeye gidilmediğinden Kararname “eşit işe eşit ücret” getirmemektedir. Üst kademeye daha iyi imkânlar sağlamaktadır.
Düzenlemenin, çok fazla sorunu barındırması nedeniyle, yakın zamandan başlayarak sık sık değişikliğe uğrayacağı ve ilk halinin delinmesi anlamına gelebilecek düzenlemelere konu olacağı muhakkaktır.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.