MHP KONYA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KALAYCI’NIN
“YEREL BASININ SORUNLARI” HAKKINDA TBMM GENEL KURULU’NDA BUGÜN (26 OCAK 2012) GÜNDEM DIŞI YAPTIĞI KONUŞMA METNİ
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri
Yerel Basının Sorunları hakkında gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle, Milliyetçi Hareket Partisi ve şahsım adına muhterem heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.
Anadolu’nun sesi olan yerel basın, haberleşme temel işlevinin yanı sıra yerel demokrasinin güçlenmesi, toplumu bir arada tutan değerlerin yaşatılması ve yarınlara taşınması konusunda son derece hayati bir görevi de yerine getirmektedir.
Yerel basın, zor şartlarda, büyük bir fedakârlık ve özveriyle faaliyet göstermektedir.
Yerel basının en önemli gelir kaynağı olan Basın İlan Kurumu gelirlerinde, 2004 yılında yapılan düzenleme ile bir artış sağlanmakla birlikte, daha sonraki yıllarda geriye doğru gidiş sözkonusu olmuştur.
Bu konuda; bazı kamu idarelerince ilanlarının sayıca azaltılması, ilanların küçültülmesi, ilanların verilmemesi, dernekler ile kooperatiflerin genel kurul ilanlarının, Köydes-Beldes ilanlarının yayımlanmaması, ilçe ve beldelerde ilan tahtaları yolunun sıkça tercih edilmesi, kamu ihalelerinin bölünmesi ve eşik değerlerin yükseltilmesi sonucu yaşanan ilan kayıpları, özelleştirmeler yoluyla ve başkaca konularda yaşanan kayıplar başlıca etkenler olmuştur.
Geçtiğimiz yasama döneminde hazırlanan Kamu İhale Kanunu Tasarı Taslağında ilanların tamamen elektronik yolla yayımlanması yaklaşımı ve şimdi de İcra İflas kanununda değişiklik yapılmasına yönelik Tasarı taslağının da benzeri bir yaklaşıma sahip olduğu duyumları basın camiasında tedirginliğe neden olmuş bulunmaktadır.
Aslında Basın İlan Kurumu, gazeteleri kendi internet haber siteleriyle birlikte marka yapacak bir sürecin önünü açmaktadır. Böylelikle gerek kamu ihale ilanları, gerekse icra, iflas ilanları internet ortamında rahatlıkla yayımlanabilecektir. Bu itibarla yapılacak yasal düzenlemelerde bu hususun mutlaka dikkate alınması gerekmektedir.
Anadolu basını, yönetenle yönetilen ilişkisinde yönetilenden yana tavır koymakta ve kamu adına denetim işlevine yardımcı olmaktadır. Bu anlamda yerel yayıncılığın bir kamu görevi olarak ele alınması ve mutlaka desteklenmesi gerekmektedir.
Kamu faaliyetlerinin saydam bir şekilde yürütülmesi ve hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak, merkezi yönetim ile mahalli idarelerce, her ildeki faaliyetleriyle ilgili olarak o ildeki yerel basına belirli periyotlarda verilecek ilanlarla yöre halkını bilgilendirmeye yönelik uygulama başlatılmalıdır. Özellikle bütçe ve yatırım programı ile uygulamaları, imar düzenlemeleri gibi konularda kamu idarelerinin halka bilgi ve hesap vereceği böylesi bir yapı mutlaka oluşturulmalıdır. Bu vesileyle, bulunduğu yerleşim birimindeki kamu faaliyetlerini karşılıksız olarak halka aktaran yerel basın da desteklenmiş olacaktır.
Anadolu basınının ciddi, basın ahlakına sahip, tarafsızlık ilkesine bağlı ve objektif bir yayın organı olarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel destek programları uygulamaya konulmalıdır. Böylelikle, ayakta kalabilmek için bazı kişi veya kuruluşların sesi olma yoluna gitmeleri de önlenebilecektir.
Bu amaçla, birçoğu çağ dışı kalmış ilkel makinelere sahip olan gazetelerin baskı tesislerini modern hale getirebilmeleri, televizyon ve radyoların teknolojilerini yenileyebilmeleri için bazı sektörlerde olduğu gibi, faizsiz kredi desteği uygulamaya konulmalıdır.
Ekonomi Bakanlığınca uygulanan yatırım teşviklerinde, Anadolu’daki yerel gazete, radyo ve televizyonlar için asgari yatırım tutarı ile vergi, sigorta primi teşvikleri ve yatırım yeri tahsisinde, uygulanabilir özel bir alan oluşturulması sağlanmalıdır.
Kalkınma Ajanlarının proje çağrılarında yerel gazete, radyo ve televizyonların projeleri için destek oranının, sivil toplum kuruluşlarına uygulandığı gibi yüzde 75 olmalıdır.
KOSGEB destekleri bir paket olarak yerel basına dönük yeni bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu kapsamda;
- İşbirliği Güçbirliği Destek Paketine basın işletmeleri için yeni bir form kazandırılmalıdır. 3’ü de yerel basın kuruluşu olmak kaydıyla oluşturulan yeni şirkete yarısı hibe, yarısı faizsiz geri ödemeli destek paketi hazırlanmalıdır. Bu uygulama, gazeteler açısından yeni baskı ve kalıp makineleri alabilmeleri, radyo ve televizyonlar açısından ortak stüdyolar kurmaları gibi bir imkanın önünü açacaktır.
- KOBİ Destek Paketinde yerel gazete, radyo ve televizyonların bilgisayar donanım ihtiyacını karşılamak maksadıyla, paketteki makine desteği kalemi yükseltilmelidir.
- Nitelikli İstihdam Teşvik Paketinde yerel gazete, radyo ve televizyonlar için hibe tutarı artırılmalıdır. Böylece daha fazla sayıda iletişim fakülteli ve nitelikli eleman yerel gazete, radyo ve televizyonlarda istihdam edilebilecektir.
İletişim fakültesi öğrencilerinin, öğretimlerinin son bir yılını yerel gazete, radyo ve televizyonlar, KOBİ’lerin halkla ilişkiler birimleri ile kamu kurumlarının basın ile ilgili birimlerinde staj yaparak tamamlamaları projesi hayata geçirilmelidir.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.