Şehrimizin en büyük sorunu daha doğrusu bütün sorunlarının en belirgin ifadesi "kalkınmada geri kalmasıdır". Bu sebeple birkaç hafta yazılarımızda kalkınma için neler gereklidir, bunlar nasıl yapılabilir ve bunları kimler yapar sorularına yanıt arayacağız.
Yeryüzünde kurulan her medeniyet insan için kurulmaktadır. Her türlü gelişmenin kökeninde insan yatar. Sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel genel olarak tarihsel ilerlemelerin kaynağı insandır. Yani bu ilerlemeleri insanlar yapar ve insanlar için yaparlar. Öyleyse Bozkır ölçeğinde de meselenin temelini insan oluşturuyor. Bozkır hızla kan kaybeden bir yaralı gibi göç veriyor, nüfus kaybediyor. Ekonomi bunda en büyük etken. Tarım ve hayvancılık endüstriyel ve modern bir şekle dönüştürülemediği için mecburen köylerdeki insanlar ve iş imkanı bulamayan şehir merkezindeki gençler geçim kaygısıyla büyük şehirlere göç ediyorlar. İnsan potansiyelindeki bu düşüş Bozkır'ımızı her açıdan olumsuz etkiliyor.
Bozkır 1960'lı yıllarda, şimdi hızla büyümekte olan Seydişehir ve Çumra ile hemen hemen aynı nüfusa sahipti. 1970 verilerine göre ilçe merkezi 4.358 köyler 57.267 olmak üzere toplam 61.625 nüfusa sahipti. Şimdi ise 2011 verilerine göre 7.343 merkez 22.571 köyler olmak üzere 29.914 nüfusa sahip. Nüfusu geçmiş dönemlerde kalabalık olduğundan ilçedeki sosyal olanakları da o oranda fazlaydı. Zamanın ilerleyişine paralel olarak kalkınamayan ilçemiz, nüfusu azaldıkça bu olanaklarından mahrum olmaya başladı. En basitinden yirmi yıl öncesine kadar Bozkır'da iki özel iki kamu olmak üzere dört adet banka varken şimdi iki adet kamu bankası zar zor ayakta durmaktadır. Bu örnek de çok somut olarak göstermektedir ki her yerde olduğu gibi burada da insan potansiyeli ve kalkınma birbirine paralel ve birbiriyle orantılı şeylerdir. Öyleyse Bozkır için yapılacak en öncelikli iş, şehrimizde insan potansiyelini artıracak adımlar atmaktır. İnsanların yaşam tercihlerini, sosyal yönelimlerini belirleyen en belirgin unsur ekonomi olduğuna göre; insan potansiyelini artırabilmek için ekonomik iyileştirmeler kalkınmanın bel kemiğini oluşturacaktır. Ekonomik gelişme sosyal gelişmeyi de beraberinde getirecektir. İlçemiz için ekonomiyi kalıcı biçimde geliştirecek hamleleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1) Üretime dönük iş sahalarının oluşturulması. (Tarım ve hayvancılığın modernleştirilmesini, yer altı ve yer üstü kaynakların kullanılıp işletilmesini de kapsamaktadır)
2) Üniversitelerin dört yıllık fakülte bölümlerinden uygun olanlarının ilçemize getirilmesi.
3) Bozkır'ın doğal ve tarihi güzelliklerinin turizm alanında değerlendirilmesi.
Gelecek yazımızda "üretime dönük iş sahaları" nelerdir, nasıl oluşturulabilir, kimler oluşturabilir konusunu ele alacağız. Mutlu haftalar..
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.