GAP'tan sonraki en büyük sulama projesi Mavi Tünel'le Konya Ovası'na su verildi. Akdeniz'e akan su, 17 km'lik tünelle ovaya taşınacak. Kentin 50 yıllık içme suyu da garanti altına alındı
Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan 150 yıllık tarihi Mavi Tünel projesinin tamamlanmasıyla Konya ovasına su verildi. Konya havzasını canlandırıp tarımsal üretimi yüzde 40 artacak projeyle Akdeniz'e boşa akan 700 milyon metreküp su, kurulan 3 barajda toplandıktan sonra 17 km'lik tünelle Konya Ovası'na taşınacak. Mavi Tünel 125 kilometrelik ayrı bir hatla kent merkezine ulaşarak şehrin 50 yıllık içme suyunu da karşılayacak.
TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ SUNİ GÖLÜ
Konya Ovası Projesi kapsamında yapılan Mavi Tünel ile Akdeniz'e dökülen sular, artık Konya Ovası'na veriliyor. Göksu Havzası'ndaki suların, Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanarak Mavi Tünel vasıtasıyla Konya havzasına aktaran Mavi Tünel projesiyle ilk kez ovaya su verilerek, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminde başlayan rüya gerçekleşmiş oldu. Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanan sular, 17 km'lik Mavi Tünel vasıtasıyla mavi regülatöre iletiliyor. Buradan Apa Barajı'na aktarılan su, ovada çiftçinin kullanımına sunuluyor. Yapımı devam eden 125 km'lik kanal vasıtasıyla da Hotamış depolama alanına aktarılacak olan su burada 55 kilometrekarelik Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölünü oluşturacak. Gölden beslenecek şebekeyle kentin 50 yıllık içme suyu karşılanacak.
YER ALTI SULARI SİGORTA OLACAK
Devlet Su İşleri Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, 150 yıllık rüyanın, ovaya ve ülkeye bereket getireceğini söyleyerek, "Akdeniz'e akıp giden Göksu havzasındaki sular artık Konya Ovası'na bereket getirecek. Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan'ın bu projenin gerçekleşmesinde büyük iradesi var. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ise bölgeyi çok iyi bildiği için yoğun gayret içindeydi. Böyle bir projede görev aldığım için mutluyum" dedi. Türkiye genelinde yağış metrekareye ortalama 640 milimetre iken Konya havzasında bu oranın 320 milimetre olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık, "Bölge olarak kurak bir havzadayız. Tamamen susuz kalma riskimiz vardı. Mavi Tünel projesi havzayı besleyecek önemli bir proje. Kente içme suyu verildiği zaman su kalitesi yükselecek. Tünel geçtiği güzergahtaki sulama projelerine de katkı sağlayacak" dedi. Arık, İçme suyu Mavi Tünel'den karşılandığında yer altı sularının Konya'nın sigortası olacağını sözlerine ekledi.
1 MİLYAR DOLAR ARTI DEĞER...
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mavi Tünel'den alınacak içme suyunun Konya'nın en önemli kazanımlarından biri olduğunu söyledi. Proje kapsamında su tahsisi yapıldığını, şehir merkezine önce 50 milyon metreküp, Bozkır Barajı'nın tamamlanmasıyla da 100 milyon metreküp içme suyu verileceğini kaydeden Başkan Akyürek, "Kentin 50 yıllık içme suyu ihtiyacı giderilmiş oldu. 2060'a kadar içme suyu garantiye alınırken yeraltı suyunda seviye düşmesinin de önüne geçilmiş olacak. Mavi Tünel'le birlikte Konya'ya 1 milyar dolar artı değer ve tarımsal üretimde yüzde 40 oranında artış yaşanacak" dedi.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.