Recent Comments

İletişimdeki En Büyük Tehlike Tek Filtreli Beyinlerdir


​Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mohammad Shahriari Farsça verdiği "Mesneviden Damlalar" dersinde günümüzde iletişimde karşılaşılan önyargılı yaklaşımlardan bahsederek, bunların ortaya çıkardığı tehlikeleri örneklerle anlattı.

Tek Filtreli Beyinler Müslümanları Terörist, Namaz Kılmayanı Kâfir Olarak Görür  
İnsanın tüm yaşamı boyunca farklı kişilerle karşılaştığını ve bu süreçte de insan zihninde çeşitli kıyas filtreleri oluştuğunu belirten Shahriari, biz Müslümanların dışarıda, sırf Müslüman kimliği taşıdığımız için terörist olarak görülmemizin altında yatan sebebin bu çeşit kıyaslamalardan kaynaklandığı yorumunu yaptı. Hz. Mevlana'nın bilmeden hüküm verilmemesi konusundaki sözlerini de hatırlatan Shahriari, bilmeden bir olayı değerlendirmenin insanı yanlışa götüreceğini hatırlatıp sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadi Şirazi, her gördüğünüz ormanlık alanı boş zannetmeyin orada bir aslan ya da kaplan olabilir der. Bu tür fevri yaklaşımlardan, aceleci oluşumuzdan, erken hüküm verişimizden dolayı yanlışa sürüklenebiliyoruz. Bu konuda daha bilinçli olmak zorundayız."

İnsanın yaşamı boyunca dersler aldığını, medyayı takip ettiğini, çevresiyle görüştüğünü kaydeden Shahriari, bu süreçlerde insan zihninde belirli bilgilerin belirlendiğini ve bunlar sayesinde de filtrelerin doğduğunu dile getirdi. O aşamadan sonra insanın her öğrendiği şeyin, filtrelerine takıldığını ifade eden Shahriari şunları söyledi: "Zihninizde oruç tutmayan, namaz kılmayan kâfirdir gibi bir bilgi var. Karşılaştığınız kişi namaz kılmıyorsa mesela, sizin filtreleriniz o kişiyi kâfir olarak kodluyor ve beyninizde öyle yer ediyor. Filtreleri yeşil, kırmızı, mavi diye renklendirebiliriz. Eğer siz tek renk filtreye sahipseniz bu bir tehlikedir. Sizin de mutaassıp olduğunuzu gösterir. Filtreleriniz çok olursa, ne renkten olursa olsun karşınızdaki kişiyle rahatlıkla konuşabilirsiniz ancak tek renginiz varsa karşınızdakiyle aranızda muhabbet kurmanız çok zordur."

Mevlana'yı Okuyup Anlamak Doğru İletişimi Sağlar
Anlık Türkçe çevirisini Doç. Dr. Doğan Kaplan'ın yaptığı Mesnevi'den Damlalar dersinin sonunda Prof. Dr. Mohammad Shahriari, Hz. Mevlana'yı anlamanın, onu okumanın ve öğretilerini yaşamımıza geçirmenin insanların birden çok filtreye sahip olmalarını sağlayıp, bizleri önyargılardan kurtararak doğru bir iletişim yetisine sahip bireyler haline getireceğini ifade etti.


 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.