Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü "2015 Mali Yılı Yatırım Programı ve Uygulama Planı" içerinde yer alan "Konya Bozkır Sarıot Gölü Geliştirilmesi Planlama Raporu" işine ait ihale süreci tamamlandı.
İlçemiz Dereköy Mahallesi Sarıot Yaylası ve Çağlayan (Çat) Yaylalarında bulunan Sarıot Gölü; İç Anadolu Bölgesinde Konya Kapalı Havzasında Bozkır sınırları içerisinde yer almaktadır.
Sarıot Gölalanı, Bozkır İlçe Merkezinden kuş uçumu 15 Km. güneybatıdadır. Sarıot Gölünde yağışlı mevsimlerde biriken sular kireçtaşlarından oluşuş düdenler vasıtası ile boşalım yaparak yaz aylarında kurumaktadır. Yağışlı havalarda Haziranın 15'nde gölde su genellikle bulunmamaktadır.
Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Haziran ayında Sarıot Gölünden Düdenler aracılığı ile giden suların düdenlerle ilişkisini araştırmak amacıyla gölde "Boya Deneyi" yapmıştı.
Sarıot Gölü veya Sarıot Membaında bulunan dereler üzerine yapılacak depolamanın ana amacı Sarıot Gölü, su potansiyelinden yararlanılarak Bozkır ve Ahırlı İlçelerinin tarım alanlarının basınçlı borulu şebeke ile sulanır duruma getirilmesi ve içmesuyu ihtiyaçlarının kaynaktan veya depolamadan karşılanmasıdır. Yaklaşık sulama sahası 8.000 ha civarındadır.
Etüd alanı; Sarıot Gölü altında kalan, Bozkır ve Ahırlı ilçeleri ile Karacardıç, Sorkun, Dereköy, Çağlayan, Kozağaç, Pınarcık, Karayahya, Akçapınar, Harmanpınar, Ferhatlar, Alıçerçi, Erdoğan, Küçüköz, Büyüköz, Bademli, Bağyurdu, Sazlı ve Bozdam yerleşim yerlerine ait arazilerdir.
Yapılması istenilen planlama raporu öncelikle Sarıot Gölüne veya Sarıot Gölü Membaında bulunan dereler üzerine bir depolama yapılıp yapılamayacağının araştırılması membaa ve mansap su hakları da dikkate alınarak planlanması esas alınacaktır.
Rapor; Sarıot Gölü su potansiyelinden yararlanılarak Bozkır ve Ahırlı İlçelerinin tarım alanlarının basınçlı borulu şebeke ile sulanır duruma getirilmesi ve içmesuyu ihtiyaçlarının kaynaktan veya depolamadan karşılanması amacıyla depolama, regülatör gibi tesisler ile borulu sulama şebekelerinin, teknik ve ekonomik yapılabilirliğinin tüm alternatiflerin incelenerek ortaya konulmasını içerecektir.
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Bozkır'lı hemşerimiz Ali Rıza DİNİZ'in, önemle yapılmasını istediği "Sarıot Gölünün Geliştirilmesi" için DSİ 4. Bölge Müdürlüğü " Konya Bozkır Sarıot Gölü Geliştirilmesi Planlama Raporu" işi 2015 yılı içerinde ihale edilmiş ve ihaleyi Ankara Merkezli MERKEZ PROJE MÜH.LTD.ŞTİ. kazanmıştır.
İşin süresi 720 gün olup ilgili firma hazırladığı planlama raporunu idareye teslim edecektir. Daha sonraki süreçte planlama raporunun uygun bulunması halinde İnşaat İhalesi yapılarak proje hayat geçirilecektir.
İnşaatında yaklaşık iki yıl sürmesi halinde; ben deyim 2020, siz deyin 2023 te Sarıot Yaylasına Deniz gelecek.
Atalarınızdan kalan yıkık yayla evleri varsa şimdiden sahip çıkın. Yoksam elin oğlu parsel parsel satın alır kondurdu mu da oteli bizim oğlan paraylan giremen gayrı yaylana…..elin Corcu gelir, Helgası Olgası gelir, sen bakarsın Keklicektan anarı…..
Valla benden dimesi gardaşım ister sahip çık ata yurduna istersen "sümeye" de, sonra Asarın depesine çıkıp tüttürürsün cıgaranı, ah çekersin içindennn.
Birde Ferdi Tayfur'dan dinlersin gayrı "Bende bu dağların nesine geldim emmoğlu'nu"
Sinan ÖZTÜRK
04.02.2016
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.
Sarıot Gölü sulama amaçlı gölet olursa Çarşamba Vadisi kurur.Enerji amaçlı olursa vadideki doğal hayat sürer.Bir tarafa su vereyim derken yöre halkı ve doğal yaşam mağdur olur.
YanıtlaSil