Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'da ilk defa Ilgın'ın Yukarıçiğil Mahallesi'nde membran kaplama sisteminin uygulandığı gölet yaptıklarını söyledi. Gölette 600 bin metre küp suyun muhafaza edilmesinin planlandığını belirten Başkan Akyürek, böylece bin 820 dekarlık tarım arazisinin damlama sulama sistemi ile tanışmış olacağını vurguladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ilgın İlçesi Yukarıçiğil Mahallesi'nde su özlemine son verecek damlama sulama göletinde sona yaklaşıldı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'da ilk defa membran kaplama sisteminin uygulandığı göletin bin 820 dekar tarım alanına hayat vereceğini söyledi. Susuzluk nedeniyle tarımın yapılamadığı ve her geçen gün nüfusun azaldığı Yukarıçiğil Mahallesi'nde yapılan gölette, doğal kaynak suları ve dere yataklarından gelen sularla 600 bin metre küp suyun muhafaza edilmesinin hedeflendiğini kaydeden Başkan Akyürek, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle yapımı devam eden gölet için 7 milyon liralık yatırım yapıldığını ifade etti.
Yatırımla bin 820 dekarlık tarım arazisinin basınçlı sulama sistemlerinden olan damlama sulama sistemi ile tanışmış olacağını kaydeden Başkan Akyürek, "Gölette depolanan suyun arazileri ulaşımı ise yine kapalı borulu sistem damla sulama projesi şeklinde gerçekleştirildi. Toplam 17 bin 500 metre polietilen boru döşendi" dedi.
Başkan Akyürek, toplam 132 bin metrekare alanda membran kaplama çalışması devam eden Yukarıçiğil Sulama Göleti'nin bu yılki kış yağışlarının toplanması ile önümüzdeki sulama sezonunda çiftçilerin hizmetine girmiş olacağını söyledi.
Ilgın Yukarıçiğil Mahalle Muhtarı Hüseyin Bozoklu da mahalle olarak göletin hayata geçirilmesini dört gözle beklediklerini belirterek, Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Bozoklu, "Tarlalarımız susuzluktan ekim yapılamadığı için ciddi anlamda şehre göç verdik. Büyükşehir Belediyemiz tarafından mahallemize yapılan membran kaplamalı bu gölet sayesinde hem sulama yapacağız, hem de ihtiyaç duyulursa içme suyunun teminini yapacağız" diye konuştu.
Mahalle sakinleri ise, göletin tamamlanmasıyla tarlalarındaki verimin artacağını belirterek, "Artık başka ilçe ve illere çalışmak için gitmekten kurtulacağız. Kendi bölgemizde kendi topraklarımızda yetiştireceğimiz ürünlerle geçimimizi sağlayacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dediler.
MEMBRAN KAPLAMA GÖLET
Membran kaplama göletler, zemininin su tutma özelliği olmayan ve geçirgen bir yapıya sahip alanlarda uygulanıyor. Öncelikle zemin temizlenip düzeltiliyor, sonra silindir vasıtası ile sıkıştırılarak pürüzsüz bir yüzey oluşturuluyor. Daha sonra zemin ile membran arasına jeotekstil malzeme seriliyor. Membran parçaları daha sonra özel kaynak makinesi ile birleştirilerek zeminin kaplanması tamamlanıyor.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.