Recent Comments

Konya Şeker çiftçinin işi büyüsün diye yatırım yapar


​Konya Şeker bağı bahçeyi büyütmek, bölge meyveciliğine de kol kanat germek için Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisini üretime başlattı. Konya Şeker, Konya ve Karaman'ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede üretilen üzüm, elma gibi ürünleri alarak işleyecek.


Bir çiftçi kooperatifi iştiraki olan ve gerçekleştirdiği mamul ürün üretimi ile bölge çiftçisinin tarımsal üretimi ile gelirini arttırmayı ve üretici gelirlerini çeşitlemeyi hedefleyen Konya Şeker, Çumra Şeker Fabrikasını inşa ederek bölgede pancar üretiminin ikiye katlanmasını, üreticiye kazandırdığı diğer tesisler ile de patates, ayçiçeği, mısır, arpa, buğday gibi ürünlerinde hem üretim hacminin büyümesini hem de fiyat regülasyonunu sağlamıştı. Meram'da kurduğu tek kampüs içinde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisinin üretime başlamasıyla sadece Konya'da hayvancılık 3 sene gibi kısa bir sürede %50'den fazla büyümüş, bölgede hayvan sayısı ve süt üretimindeki büyük artışa rağmen süt ve besi fiyatları açısından Türkiye'de üretici lehine en iyi fiyat Konya'da oluşmuştu. Bölge ve ülke ekonomisine tarımsal ürünleri işleyecek tesisler kazandırmayı büyüme stratejisinin merkezine oturtan ve bu stratejisi ile sanayideki büyümeyi tarımsal üretimi büyütmemenin aracı kabul eden Konya Şeker şimdi de bağı bahçeyi büyütmek, bölge meyveciliğine de kol kanat germek için Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisini üretime başlattı.

47 MİLYON TL'LİK YATIRIM YAPILDI, MEYVECİLİKTE BÜYÜMENİN ÖNÜ AÇILDI

Yaptığı yatırımlar ile tarımsal üretim hacmini büyüten oluşturduğu talep garantisi ve hasat sezonun da gerçekleştirdiği yüksek tonajlı alımlar ile de ürün fiyatlarını üretici lehine regüle eden Konya Şeker, 2004'te başladığı yatırım hamlesini kesintisiz sürdürüyor.

12 yılda üretici ortaklarına 41 üretim tesisi kazandıran Konya Şeker, ortalama üç buçuk ayda bir tesis yatırımı gerçekleştirdi. 12 yılda doğrudan istihdamını 1187'den yaklaşık 10.000'e ulaştıran Konya Şeker, bu 12 yıllık sürede her ay ortalama 62 kişiye ekmek kapısı açtı. 

Yaptığı yatırımların asıl büyük etkisi ve pozitif yansıması tarlaya ve üreticiye olan, verdiği avanslar ile üreticinin finansman ihtiyacına da destek veren Konya Şeker, yaptığı yatırımlarla bugün yaklaşık 50 bin üreticiden ürün alımı gerçekleştiriyor. Konya Şeker üreticiye 12 yıl önce ürün bedeli olarak 72,6 Milyon Dolar ödeme gerçekleştirebilirken bu rakam 2015 yılı itibarıyla 450 Milyon Doları aşmıştır.  Daha önce yaptığı yatırımlar ile bitkisel üretim ve bölge hayvancılığını büyüten yatırımlar gerçekleştiren Konya Şeker şimdi de tarımsal üretimin üçüncü ayağı olan meyveciliği büyütecek bir yatırım gerçekleştirdi. 47 Milyon TL'lik yatırım bütçesiyle tamamlanan ve Konya ve Karaman'ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerin ürettikleri üzüm, elma gibi ürünlerin işleneceği ve Torosların merkezine kurulan Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi 106 bin metrekarelik açık ve 20 bin metrekarelik kapalı alana inşa edildi. Konya Şeker'in gerçekleştirdiği her yatırım gibi entegre tesis mantığı ile dizayn edilen tesis kurulduğu bölgenin yanı sıra Konya'nın dört bir tarafında meyvecilikteki gelişim ve büyümeye paralel üretim kapasitesini ve nihai ürün ile ürün işleme çeşitliliğini arttırabilecek.

12 yıl boyunca Çumra Şeker Fabrikası hariç tamamladığı hiçbir tesise açılış töreni gerçekleştirmeyen Konya Şeker, Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesislerinde de bu geleneğini sürdürdü. AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'un daha önceki tesisler tamamlandığında da ifade ettiği "Biz nam olsun, şan olsun diye yatırım yapmıyoruz, biz her temele her tesise tören yapsak her ay bir tören yapmamız lazım, bizim için en büyük tören üreticinin fabrikaya, fabrikalara ürünü teslim ettiği gündür. Hiçbir alkış, hiçbir nümayiş, hiçbir tören üreticinin yüzündeki tebessüm, yaşadığı heyecan kadar kıymetli değildir. Biz yaptığımız fabrikaları hayır duasıyla açar, gönülden gönüle kurduğumuz köprüyle töreni gönüllerde yaparız" şeklindeki yaklaşımı çerçevesinde Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi de üretimine başladı. Tesisin önümüzdeki günlerde elma alımına da başlayacağı belirtildi. 

TESİS ÜRETİME BAŞLADI, DİLLERDEN DUA EKSİK OLMADI, ÜRETİCİNİN HEYECAN VE SEVİNCİ YÜZLERE YANSIDI

Tesise üzüm teslimine çiftçilerle birlikte gelen Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ve Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ile Gaziler Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Öveç bu vesilesiyle birer kısa beyanat verdi. Belediye Başkanları İbrahim Gün ve Ahmet Hadimioğlu ile Kooperatif Başkanı Ahmet Öveç'in heyecan ve mutluluğu ifadelerine de yansırken her üçü de bölgenin hayali olan bu tesisi bölgeye, Konya'ya ve ülke ekonomisine kazandıran, yapılan yatırım ile bölge çiftçisini de Konya Şeker güvencesi ile buluşturan ve üreticiye kol kanat geren AK parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Başkanı, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'a teşekkür ederek başladılar. 
Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün Tesisin Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı'daki kısaca Toroslardaki çiftçiler için önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Fabrikanın yapıldığı yerin Torosların merkez noktasında olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade eden Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, "Bu fabrika ile bölgemizden göç duracaktır. Bu tesis hem bölge insanımızı istihdam edecek, hem de insanımızın yetiştirdiği ürünlerin nitelikli ve değerli bir şekilde tüketiciyle buluşmasını sağlayacaktır" dedi. 

Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise "Bizim bölgemizde yıllarca konuşulan, yapılması gereken bir tesistir bu. Gerçek Aladağ pekmezi ya Torku'dan ya da üreticinin elinden alınacak. Piyasada satılan birçok pekmez sahte, gerçek Aladağ Pekmezi tüketmek isteyenler için doğru adres Torku'dur. Bu fabrika ile bölge insanının ürünleri değerlenmiştir ve iyi tarım uygulamalarını bu fabrika arttıracaktır" dedi.

Gaziler Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Öveç de Hadim'de yıllardır bağcılık yapıldığını ancak zamanla pazar sorunundan dolayı bağcılığın rağbet görmediğini,  Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı bölgesinin bu tesisle birlikte canlanacağını, üzüm üretiminin artacağını kaydetti.

Yaklaşık 100 kişiye doğrudan istihdam imkânı sağlayan Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi'nin üretime başlaması vesilesiyle Meclis çalışmaları nedeniyle Ankara'da bulunan ve yaptığı açıklama ile kısa bir değerlendirmede bulunan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk birkaç yıl önce Aladağ'da bir köyü ziyaret ettiğini belirterek "O ziyaretimde Anadolu'nun gerçek sahibi yaşlı belki okul yüzü görmemiş ama gerçek bir Anadolu aydını, vatan sevdası gönlüne nakış gibi işlenmiş bir amcamızla sohbet ettim. İki kızı vardı, evlenmemişlerdi, bana demişti ki, bu dağları beklemekten ne kendimiz için ne şuncağızlar için bir şey yapamadık.
Yanımdakilerden biri de niye ilçeye ya da Konya'ya yerleşmedin diye sormuştu. O da el cevap ben gidersem, o giderse bu dağlara kim bekçilik yapacak, kim sahip çıkacak demişti. Haklıydı, 300-500 kilo üzümle bir seneyi geçiren insanlardı bunlar. Niye, vatan, vatanın dağları bile sahipsiz kalmasın diye. Bu tesis onların ayağına şehir hayatını götürmez ama o dağları bekleyenlere belki bir nebze merhem olur. Dağlar sahipsiz kalmasın diye kendi hayatlarında cefayı sefa sayanlar için bu tesis çok önemliydi biz de yaptık. Sadece onlar için de değil bu tesis bizim bitkisel üretim ve hayvancılıktan sonra tarımsal üretimin üçüncü ayağını teşkil eden meyveciliği de büyütebilmemiz için de bir zorunluluktu. Bu tesisle biz sacayağının üçüncüsünü de tamamladık. Yani tarla ve meradan sonra elimizi bağa bahçeye de uzattık" dedi.

Konya Şeker'in hiçbir zaman bizim bir tesisimiz daha olsun diye bir amacının olmadığını, kurumun sanayi tesislerini araç olarak kabul ettiğini, asli amaçlarının tarımsal üretimi büyütmek, çiftçi gelirini arttırmak olduğunu vurgulayan Başkan Konuk, özetle şunları söyledi;

"Tarımsal üretimi ve çiftçi gelirlerini nasıl arttıracaksınız? Bunun yolu üretileni işleyecek tesis yapmaktan geçiyor. Üretilene teminat oluşturmak da yetmez. Üretilebilecek olanı da işleyecek tesis olacak ki, üretici üretebileceklerini de daha çok üretmeye başlayabilsin. Biz daha önce yatırımını tamamladığımız tesislerle bunu yaptık. Konya çiftçisi ayçiçeği üretmeyi bilmiyor muydu? Pekala biliyordu. Hem de en verimli şekilde üretecek tecrübeye de sahipti. Niye az üretiyordu? Pazar imkanı sınırlıydı. Biz fabrikasını kurduk Konya'nın üretimi 6 kat arttı. Benzer şey hayvancılıkta ve süt üretiminde oldu, mısır da oldu. Bu tesis de meyveciliğe lokomotiflik yapsın diye kuruldu. Yani Konya'nın dağları da, bağları da bahçeleri de daha çok üretsin, ürettiğinden daha çok kazansın, çiftçi gelirine bir hane daha eklensin diye kuruldu. Biz iş olsun, nam olsun diye tesis yapmayız. Biz bir tesisimiz daha olsun diye de yatırım yapmayız. Biz çiftçinin işini büyütsün, tarlaya, meraya, bağa bahçeye iş bulsun diye yatırım yaparız. Üreticinin üç tane iş yeri var. Biri tarla. İkincisi mera veya ahır. Üçüncüsü bağ ve bahçe. Biz ikisinin önüne Konya Şeker lokomotifini koymuştuk, bitkisel üretimi ve hayvancılığı hızlı çeksin, büyütsün diye.  Üçüncüye de yani bağa bahçeye de bu yatırımla el uzattık, meyveciliği hızlı çeksin, büyütsün diye meyveciliğin önüne de lokomotif koyduk. Ne yapacak bu lokomotif, tarladan hasat edilenden, merada beslenen, sağılandan sonra dalından toplananı da işleyecek ve çiftçinin market raflarındaki yerini biraz daha büyütecek, tüketimde harcanan paradan tarlayı, tapanı, merayı, ağılı, yaylayı, dağı, bağı bahçeyi bekleyenlere, oraları işleyenlere pay aktaracak. Bu tesis büyüyebilecek, Konya'da meyvecilik büyüdükçe kapasitesini arttırabilecek ve işleyeceği ürünü çeşitlendirebilecek şekilde dizayn edildi. Sadece kurulduğu bölgedeki değil Konya'nın dört bir tarafındaki meyveciliğe lokomotiflik yapacak."

Tesiste bölgede yetiştirilen üzüm ve elma işlenerek NFC(Konsantre Edilmemiş) meyve suyu, sirke ve pekmez üretimi gerçekleştirilecek. Tesis, yine bölgede yetişen mor havuç ve benzeri ürünleri de işlemeye uygun olarak dizayn edildi. Tesiste üretilecek mamul ürünler katkısız ve 1.sınıf ürün olarak pazara arz edilecek. 

TORKU STANDARTLARINA UYGUN ÜRETİM; DOĞAL, SAĞLIKLI, HİJYENİK, KALİTELİ

Torku'nun Doğal ve Sağlıklı ürün yaklaşımına uygun üretim yapacak olan ve kalite ve hijyen standartlarından taviz vermeyecek şekilde projelendirilen Tesiste, bölgede toplanan elma ve üzümler durumuna göre sirke ve meyve suyu üretimine alınacak. Tesiste üretilecek meyve sularının üretim süreci, meyvenin preslenip kaba tortusu seperatörde arındırıldıktan sonra her hangi bir işleme tabi tutulmadan hemen doldurulup kapatılması ile tamamlanacak ve meyvenin en doğal haliyle tüketiciye arz edilecek. Berrak ürünler ise bu sürece ilave olarak çöktürme işlemine tabi tutulacak ve yine katkısız şekilde üretilecek. 

Tesiste üretime başlanmasıyla birlikte Torku Sirke ile Torku Taze Bahçem % 100 doğal üzüm suyu tüketiciye sunulmak üzere raflardaki yerini de almaya başladı. Torku Doğrudan Satış Mağazaları başta olmak üzere, seçkin market ve geleneksek satış kanallarında Torku meyve suyu ürünlerine ulaşmak mümkün. Kaynak:YeniKonya
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.