Nisan ayının otizm farkındalık ayı olması nedeniyle Bozkır Toplum Sağlığı Merkezi, Bozkır halkını otizm hakkında daha iyi bilinçlendirmek ilçemiz genelinde bir dizi etkinlik gerçekleştirecektir.
Otizim Farkındalık Günü münasebetiyle bilgilendirmelerde bulunan Bozkır Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Kazım Çiçek "2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edildi. Her yıl, "Otizm Farkındalık Ayı" olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmle ilgili sorunlar ve bu sorunların çözümleri konuşuluyor. Otizme yönelik araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
OTİZM NEDİR
Otizm, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen sinirsel bir bozukluktur. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyen ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkmakta ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir.
OTİZM NEDEN OLUR
Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik(ailesel) temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Yaygın görüş ise hem genetik(ailesel) temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri olduğu şekildedir.
Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, farklı ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Otizmin gelişmeye yönelik bilinen tek tedavisi erken yaşta teşhis ve sonrasında yürütülecek özel eğitim süreçleridir. Bunun için erken teşhis ve acil durumlarda otizme müdahale etmek bireyin gelişimi açısından çok önemlidir.
Günümüzde her 68 çocuktan biri otizm riski ile doğuyor!
Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde her 68 çocuktan biri için konulmakta. 0-18 yaş grubu arasında ise yaklaşık 352.000 otizmli çocuk ve gencimiz bulunmakta, bunların içinde ise okullaşabilen ve eğitime erişebilenlerin sayısı sadece 30.050.
Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim!
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Otizmi erken tanımak için ise çocuğumuzu iyi gözlemlememiz gerekmektedir. Eğer çocuğunuzda diğer çocuklardan farklı şekilde davranıyor, göz teması kurmuyor ve iletişim eksikliği olduğunu düşünüyor iseniz vakit kaybetmeden aile hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Nisan ayının otizm farkındalık ayı olması nedeniyle Bozkır Toplum Sağlığı Merkezi olarak Bozkır halkını otizm hakkında daha iyi bilinçlendirmek için 13.04.2018 Cuma günü meydandaki araç köprüsü girişinde açacağımız standa tüm halkımız davetlidir" dedi.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.