Bozkır Barajına Yapılması planlanan Bozkır HES 26,231 MWm /25,187 MWe Santrali İDK Toplantısı 16 Eylülde yapılacak.
KONYA ili BOZKIR ilçesi sınırları içerisinde HİDROSOLAR ELEKTRİK ÜRETİM İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan BOZKIR HES (26,231 MWm /25,187 MWe), KIRMA-ELEME YIKAMA TESİSİ VE BETON SANTRALİ projesi ile ilgili 16/09/2019 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecek.
Bozkır HES proje ünitelerinin 2 yıl olarak öngörülen inşaat aşamasında 50 personel, işletme aşamasında ise 10 personelin görev alması planlanmakta.
Söz konusu hes kapsamında etki altında kalacak tarihi köprümüz Şaban köprüsü Çed kapsamında gerekli varlık incelemesinin yapıldığı belirtilmiştir.
İlçemiz sınırlarında yapılması planlanan bu proje için hazırlanan raporda dikkatimizi çeken satır başlarını sizlerle paylaşıyoruz. Haber metninin en sonunda yer alan ÇED raporunun tamamında yer alan bilgileri inceleyebilirsiniz.
Söz konusu kısa bilgiler şu şekildedir;
"Projenin amacı mevcut durumda inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan Bozkır Barajı'nın mansabına yapılacak etek santrali ve Bozkır 1 HES ile alt kotlarında yer alacak Bozkır 2 HES'te, barajın sulama sularından elektrik enerjisi üretilmesidir. Sulama ve taşkın kontrolü gibi amaçları bulunmamaktadır. Bozkır HES DSİ tarafından Sulama+Enerji amaçlı olarak planlanmış bir projedir.
Bozkır HES Projesi, Konya ili Bozkır ilçesi sınırları içerisinde Göksu Deresi üzerinde yer almaktadır. Bozkır 1 Etek HES, Konya ilinin yaklaşık 85 km güneyinde Söğüt mahallesi mevkiinde yer almaktadır. Bozkır 2 Regülatör aksı, Konya ilinin yaklaşık 96 km güneyinde yine Söğüt mahallesi mevkiinde yer almaktadır.
Proje etki alanı içinde ÇED raporunun hazırlanması için görüşülen kişilerde, kendi yaşadıkları yörede Bozkır HES projesinin yapılmasını destekleyenlerin oranı %93,3'ü; desteklemeyenlerin oranı ise %6,7'dir. Projenin gerçekleşmesi durumunda görüşülen hane halklarının %6,7'si söz konusu projenin herhangi bir faydası olmayacağını belirtirken, çoğunluğu (%89,3) yörenin gelişmesine katkı sağlayacağını, %1,3'ü ülke ekonomisine ve enerji üretimine katkısı olacağını ve 2,7'si ise istihdam sağlayacağını belirtmiştir.
Araştırmadan elde edilen veriler temelinde, yöre halkının projenin doğal çevreye zarar verileceğini düşündüğü söylenebilir. Bu nedenle projenin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkabilecek sorunlar ve bunların önlenmesi için neler yapılacağının ayrıntılı ve doğru bir şekilde yöre halkı ile paylaşılması gerekmektedir.
ÇED raporunda belirtilecek önlemlerin alınması, uygulanması ve izlenmesi ve aynı zamanda yöre halkıyla paylaşılması önem arz etmektedir. Dolayısıyla yöre halkının doğal çevre ve dere yataklarının olumsuz etkilenmesi hakkındaki endişelerini göz önüne alırsak projenin bu olumsuzlukları önleyecek uygulamaların yöre halkıyla paylaşılması önemlidir. Aynı zamanda çevre yatırımlarının yöre halkı ile paylaşılması proje hakkındaki endişeleri ortadan kaldırmada etkin rol oynayacağı gayet açıktır.
Proje ile ilgili olarak mümkün olduğu kadar fazla grubun/alan kullanıcısının görüşlerinin alınması ve projenin izleme sürecine katılmalarının sağlanması projenin başarı şansını artıracaktır. Başarılı ve sürdürülebilir bir projenin gerçekleştirilebilmesi için, yöredeki bireyler, sivil toplum kuruluşlar ve kamu ve özel sektör ile koordineli biçimde birlikte çalışılmalıdır. Alan araştırması sırasında, katılımcıların bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Yeterince bilgilendirilmediklerinde yürütülen faaliyetin bir parçası olmayacaklardır Bu şekilde yöre halkının endişeleri giderilmiş olup yatırımcı firma ile iyi ilişkiler kurulması söz konusu olabilecektir" denilmektedir.
Bakanlıktan 21.08.2019 tarihi itibariyle alınan tam Rapor Menti Linki : https://drive.google.com/file/d/1l1jPGh4Y1PLRIEKbQN7iNaUo5L89gTMa/view?usp=sharing yer almaktadır.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.
Yukarıda bahsedilen anketten kimsenin haberi olduğunu sanmıyorum.
YanıtlaSil