Rabbimiz "Yaratan Rabbini adıyla oku!", Peygamber Efendimiz (s.a.v)'de "İlim Çin'de olsa gidip alınız!" buyurunca atalarımız da okudular. Okumakla kalmayıp yazdılar.
İbni Rüşd kitap okumadan geçen sadece iki gecesi vardır; biri evlendiği, diğeri de babasının vefat ettiği gece? İbni Rüşd de sadece okumakla kalmayıp kitaplar da yazdı.
Mevlana Celaleddin-i Rumi; bilgi dağarcığına yeni bilgiler katıp Mesnevi'yi yazabilmek için gece gündüz okumuş.
"Bir mümin üç gün art arda ilim öğrenmeyi, kitap okumayı keserse - fark etmese de- manevi halleri alt üst olur". diyen İmamı Gazali'nin hayatı kitap okumak ve yazmakla geçmiştir.
Kaleme aldığı 1000 kitaptan sadece 400'ü günümüze kadar ulaşmış. Günümüze kadar gelen 400 kitabın sayfasını da İmamı Gazali'nin ömrüne bölündüğünde bir güne 18 sayfa düşmektedir. Günümüzdeki teknolojinin "t" sinin ve "Delete" tuşunun olmadığı bir çağda kâğıda, silgisiz ve divitle günde 18 sayfa yazmıştır.
Fahreddin Razi; o kadar çok kitap okurmuş ki çoğu zaman yemeğini kitap okuyarak yermiş. Okumakla kalmamış gelecek nesillerin okuması için de geriye iki yüz eser bırakmıştır. Günde ortalama 15-20 sayfa yazan Fahreddin Razi'nin yazdığı kitapları yığsak, boyumuzu aşar. Sadece tefsire dair yazdığı eser (Tefsir-i Kebir) 20.000 sayfadır.
Yaklaşık 300 eser bırakan Şeyhülislam İbn-i Kemal de günde ortalama 20 sayfa yazarken; teknolojinin tüm imkânlarını kullandığımız çağda acaba bizler günde 20 sayfa kitap okuyabiliyor muyuz?
Yüzyıllar boyunca, hem Avrupa, hem Anadolu ve hem de İslam coğrafyasındaki tıp okullarında temel kitap olarak okutulan "el-Kânûn fi't-Tıbb"ın yazarı İbn-i Sina 270 eseri yazabilmek için geceleri sürekli kitap okumak ve yazmakla meşgul olurmuş. Uykusu gelince de kalkıp bir bardak su içer yeniden çalışmaya koyulurmuş.
Kâtip Çelebi "Mumlar tükenir, güneş doğar, ben hala okurdum. Gözüme uyku girmezdi" dermiş.
İsmail Hakkı Bursevi mum ışığında 161 eser yazmıştır. Avrupalıların beş ömre sığmaz, üç yılda yazılmaz dedikleri bu kitapları yazmak için Bursevi hazretleri kaç kitap okuduğunu ise Allah bilir.
Ahmet Mithat Efendi 226 kitap yazmış ve okumaya düşkünlüğünden dolayı da "Ayaklı Kütüphane" denmiş.
340 dan fazla eser bırakan İbnü'l Cezvi; "Okuduğu kitap sayısının 25 bini geçtiği" ifade etmiş.
"Ben bu ilme ancak saygı ile ulaştım. Abdestsiz bir kâğıdı bile elime almadım" demiş İmam Hulvani.
İbn-i Teymiye kitap okurken ve yazarken uyumamak için saçlarını uzatır bir çiviye bağlarmış. Uykusu gelip başı düşünce saçlarının çekmesi ile canı yanarmış. Böylece kitap okumak için uykusunu kaçırmaya çalışırmış.
Ömer Nasuhi Bilmen: "Küçük yaşlardan itibaren elime geçen tüm kitapları bir gecede okuyup bitirirdim. Kitap okumaktan gözlerim kan çanağına dönerdi. Gecenin geç saatlerinde gelen annem lambanın camlarını siler, 'artık yeter, kalk yat!' diye lambanın ışığını söndürürdü." demiştir.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.