Seyyid Kutup günde 10 saat kitap okurdu. 60 yıllık ömrünün 40 yılını kitap okuyarak geçirmiş bir insandır.
Daru'ülfünun Tıp Fakültesine dönüştürülmesi sonucu kadro dışı kalan Ferid Kam, Ankara'daki oğlunun yanına gitmek ister. Fakat kitaplarını da yanında götürmek isteyince hanımı tepki verir:
Kırk yıldır kitaplarını kedi yavrusu gibi her şehre taşıyıp duruyorsun. Üniversitende çıkarıldığına göre işine yaramayacak bu kitapları ne diye taşıyıp duruyorsun.
Hanımının bu tepkisine Ferid Kam: "İşe yaramadığın halde senide kırk yıldır yanımda taşıyıp durmaktayım" der.
Hilmi Ziya İlken; kitap okurken uyumamak için ayaklarını su dolu kovaya sokarak okurmuş.
Okudular hem de yazdılar. O günün şartlarında tüm imkânsızlıklara rağmen. Bırakın yazmayı teknolojinin zirve yaptığı günümüzde okumaktan aciz olan bizler, zamanını boşa harcamaktayız.
Ateist Lenin günde 18 saat kitap okuyup çalışırmış. Komünist Karl Max'ın kitaplarını Sibirya soğuklarında uykusu gelmemesi için ayakta okurmuş. Allah düşmanı bir ateist bile zamanını boşa geçirmemek adına kitap okumak için bu kadar fedakârlık yapıyorsa acaba bizler okumak için ne kadar fedakârlık yapmalıyız.
Bugün kendimizi geliştirme adına okuyarak geçirmemiz gereken zamanları sanal âlemde ve televizyon karşısında öldürmekteyiz. Zaman herkese eşit şekilde verildiği halde en çok zamanı israf etmekteyiz. Zannediyoruz ki sadece israf yediğimiz yemekten ve içtiğimiz sudan yapılır. İsrafın en büyüğü ve telafisi olmayanı ise zamanı en güzel şekilde değerlendirememektir. Unutmayalım ki "Allah israf edenleri sevmez." (Araf-31)
Zamanı değerlendirmeme ve israf etme konusunda İmamı Şafi hazretlerinin tespiti de bizim için de kayda değer olmalıdır.
İmamı Şafi hazretleri sufilerle oturup kalkmayı çok severdi. Bir defasında kendilerine: Sufilerle oturup kalmaktan kazancın ne oldu? diye sorulur.
İmam Şafi hazretleri: Ben onlardan iki şey öğrendim ve onlar bana yetti." der. Peki nedir onlar denilince İmamı Şafi hazretleri:
"Birincisi vakit (zaman). Zaman öyle bir kılıç ki eğer sen onu kesmezsen (hayırlı işlerde kullanmazsan) o seni keser (hayırsız işlerde kullanır).
İkincisi ise nefistir. Şayet sen nefsini hayırlı işlerle meşgul etmezsen o seni şer işlerle meşgul eder." der.
Sonuç olarak İmamı Şafi hazretlerinin de dediği gibi zamanı ve nefsi hayırlı işlerle değerlendirmek gerekir.. Çünkü zaman Müslüman için çok değerlidir. Zamanı değerlendirme konusunda da Cenab-ı Hak Kuranı Kerim'de: "Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul." (İnşirah,7) buyurmaktadır. Zamanı en güzel değerlendirmenin yolu da hayırlı işler yapmak ve kendini yetiştirme adına kitap okumaktır. Okurken de üzerinde düşünerek tefekkür etmeyi de unutmamak gerekir.
***Son***
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.