Konya'da leğenler üzüm pekmezi için kaynıyor. Kış aylarının vazgeçilmezi pekmez birçok mahallede kaynamaya başladı
Sofralarda yerini alana kadar birçok aşamadan geçen hepsi de oldukça zahmetli olan pekmezin yapımına Konya'da birçok mahallede başlanıldı. Pekmez Üreticisi Havva Yavuz 20 kasa üzümle 5 günde 5 kişi olarak pekmezi kaynattıklarını belirterek, " Üzümler olduktan sonra pekmez yapacağın zaman üzümleri kesersin. İçindeki kuruları, kuş yeniğini çürüklerini ayıklarsın. Sonra ayıkladığın iyi üzümleri kasalara koyarsın. Ondan sonra suyla güzelce yıkarsın. Toprağını çuvallara döküp çiğnersin. Çırası çıkar, çırayı kovadan harana dökersin kaynar iyice, kaynatırken eğer taşacak gibi olursa taşmasını engellemek amacıyla üstüne çok az miktar su serpiştirirsin, kaynadıktan sonra dinlenir bu sırada çamuru tabanına çöker. Yüzünün şerbeti büyük leğene boşaltılır. Buna tavada diyenler olur biz leğen diyoruz. Büyük leğende kaynatırsın pekmez olduktan sonra da harana alırsın soğuduktan sonra da kaplarına dökersin. 1 sene 2 sene yersin bozulmaz ama tam kıvamını bulacak" dedi.
'HER ÇEŞİT ÜZÜMDEN PEKMEZ OLUR'
Pekmez yapım aşamalarında olan Havva Yavuz'un oğlu İsa Yavuz pekmezin her tür üzümden yapılabileceğini ifade ederek, "Pekmez için en uygun üzümler; Siyah pekmez üzümü, dökülgen, su üzümü bunlar ince kabuklu olduğu için daha elverişlidir içinin şerbeti de bol olur en ideal pekmez bu üç tür üzümden olur. Köle doyuran cinsi üzümler yemek için daha iyi olur ama pekmezde yapılır, kabukları sert olduğu için çiğnemesi diğerlerine göre zordur. Köle doyuran ve akbaş cinsi üzümler daha geç erer. Çekirdeklisinden de çekirdeksizinden de her çeşit üzümden pekmez olur" diye konuştu.
'TOPRAĞIMIZI BOZKIR'DAN GETİRİYORUZ'
Havva Yavuz üzümün pekmez ve topraktan yapıldığını, su kullanılmadığını yapılan kapların dahi kuru olması gerektiğini, her yörenin herkesin pekmez için kendisine göre kullandığı bir toprak olduğunu dile getirip, "Bizim kullandığımız toprak Bozkır'ın Akyokuş' undan geliyor. Oradan kazıp getiriyoruz. Biraz zahmetli de olsa bildiğimiz yerden almak iyi oluyor. Toprağın birçok kısmı oluyor. Biz pekmezde kullanmak için beyaz kısmını alıyoruz " şeklinde konuştu.
'PEKMEZİMİZ YÜZDE YÜZ DOĞAL'
Pekmezin kaç gün süreceğini pekmezin miktarının belirleyeceğini söyleyen İsa Yavuz, "Yapılacak pekmeze göre günü değişiyor. Üzümün çok olursa uzun sürer, az olursa ona göre sürer. Pekmez yapmak üzümün miktarına göre 1 gün bile sürebilir. Pekmez işi yorucu bir iş ama en sonunda tabağındaki pekmeze ekmekle banarken bütün yorgunluğun gidiyor. Pekmezimizi öncelikle kendimiz yemek için yapıyoruz ama satıyoruz da. Doğal pekmezin değerinin, vermiş olduğumuz bu emeğe karşılık 50 TL'den aşağı olmaması lazım. Piyasa da içerisinde şeker bulunan 15 TL'ye de pekmez var. Bizim pekmezimiz yüzde yüz doğal. Pekmezimizin değeri 40 TL" diyerek sözlerine son verdi. (PUSULA)
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.