KONYA (AA) - Konya'nın Ahırlı, Bozkır, Seydişehir ve Yalıhüyük ilçelerinin tarım arazilerinin bulunduğu Suğla gölü havzasında üreticinin 2022 Sezonu için ektiği hububatlar Gölde her zamandan daha fazla süren su baskını dolayısıyla toprakta çürüdü.
Bölgede Hububat üretimi yapan çiftçilerin talepleri dolayısıyla Suğla arazilerinde incelemelerde bulunan yetkililer çiftçilerin taleplerinde yerinde inceledi.
Çiftçilerin arazilerinde inceleme yaptıktan sonra açıklamalarda bulunan Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk "Bozkır Ziraat Odası olarak çiftçilerimizden gelen talepleri yerinde incelemek için bölgemizdeki paydaşlarımız olan Seydişehir Ziraat Odası, Ahırlı İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte bir araya gelerek Suğla arazilerindeki su baskınlarından dolayı zarar gören çiftçilerimizin arazilerini inceledik.
Bu sene kış mevsimi gerçekten bereketli bir yıl oldu, şükürler olsun bu bereketli yağışlar dolayısıyla çiftçilerimiz adına sevinçliyiz. Yöremizin genelinin aksine bu sene yağışlar sonrasında olağandan daha fazla su altında kalan Suğla arazisinde vatandaşlarımız hububat tohumlarının toprak altında kalmasından dolayı çok büyük zararlar yaşadı.
Suğla Gölü havzasında yaşanan bu afet durumundan dolayı çiftçilerimizin mağduriyet yaşamaması adına bölgede ki İlçe Tarım Müdürlüklerimiz zarar tespiti yapmış ve Tarım Bakanlığımıza üreticilerimizin mağduriyetlerin giderilmesi adına ön rapor tutulmuştur.
Bozkır Ziraat Odası ve Seydişehir Ziraat Odası olarak faaliyet alanımıza giren bu bölgedeki üreticilerimizin zararlarının bir an önce karşılanarak tekrardan dikim için teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin yaşadığı şu sıkıntılı günlerde üretim yapmanın önemi bir kat daha artmıştır. Bölgedeki üreticimiz hububat tohumlarının toprak altında çürümesi ile ikinci bir ekime mecbur kalmıştır. Tohum sıkıntısı ve yeni ekim için ikinci bir ek maliyet çiftçimizin boynunu bükmüştür.
Bozkır Ziraat Odası olarak bölgemizde yaşanan daha önceki afetlerde olduğu gibi Devletimizin çiftçimizin yanında olacağından şüphemiz yoktur. Tek talebimiz ikinci ekimlerin gecikmemesi için yasal prosedürlerin hızlandırılarak zarar gören üreticilerimizin desteklenmesidir.
Bölgede ki üretim yapan çiftçilerimizin bir sıkıntısı da geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum'un açıkladığı arazilerin hak sahiplerine teslim edilmesi durumudur. Bölgede belirli araziler harici çiftçilere kiralanmayan çok sayıda tarım arazisi vardır. Bu tarım arazileri hak sahipleri tarafından devletten kiralayamadıkları içinde ÇKS sisteminde görünmüyor ve bu afet durumu gibi durumlarda devletimizin yapmış olduğu desteklemelerden bu araziler için çiftçilerimiz faydalanamamaktadır.
Bakanlığımızın bu araziler için bir istisna yaparak üretim yapan tüm çiftçilerimizin zarar tespiti yapılarak bizatihi afet desteklemesinden yararlanmasını talep ediyoruz" dedi.
Suğla tarım arazilerinde yapılan tarımsal incelemelere Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk, Seydişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Korkmaz, Ahırlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şükrü Çimen ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.