Recent Comments

Torunları Kimin Eğitmesi Gerekir… (1)


Büyükanne ve büyükbaba, torunları tarafından sürekli sevilmek ve onların ilgisini çekmek amacıyla onları aşırı bir kollayıcı tutum içine girerler.

Büyükanne ve büyükbabanın torunlarına karşı bu kadar hoşgörülü olmalarının psikodinamiğinde kendi çocuklarına zamanında gösteremedikleri ilgi ve sevgiyi torunlarına göstermeye çalışması yatmaktadır.

Her istediği alınan ve her istediği yapılan bu çocuklar, okula geldikleri zaman büyük problemler yaşamaktadırlar. Yaşına ve seviyelerine uygun sorumlulukları yerine getiremedikleri gibi arkadaş ilişkilerinden tutun da paylaşmaya kadar büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar.

Derslerde şımarıklık yapıp ders dinlemeyen, uyarıldığı zaman duygusallaşan bu çocuklar, evde ödevlerini yapmadıkları gibi çoğu  zaman ödevlerini de anne babalarına yaptırmaya çalışmaktadırlar.

Toleranslı bir ortamda şımarık büyüyen bu çocuklar okul ve arkadaşlık ilişkilerinde problemler yaşarlar.

Okulda sürekli şikâyet gelen bir öğrenci ile yaptığım görüşmede onun, anne babasının yanından daha çok ikinci katta oturan büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte kaldığını öğrendim.

"Bu çocuk hakkında sınıf kurallarına uymaktan tutun da arkadaş ilişkilerine kadar ne varsa her konuda şikâyet geliyordu. Kısacası şımarık yetiştirilmiş, mızmız ve kural tanımayan bir çocuktu."

Öğrencinin annesiyle yaptığım görüşmede  anne de aynı konulardan şikâyetçiydi. Anne; çocuğa söz dinletemedikleri gibi büyükbabaya da çocuk hakkında bir şey anlatamadığını söyledikten sonra şöyle devam ediyordu:

"İlk çocuğumuz olduğu için oğlumuza, büyük babanın ismini koyduk. Her şey başlarda güzel giderken oğlum zamanla bizlerin sözlerini dinlememeye başladı. Bir görev verdiğimizde ya da sıkıştığı zaman hemen yukarı kaçmaya çalışır.

 Oğlum sadece yatmak için eve gelmekte ve, okula giderken harçlık vermediğimiz zaman da "amaann vermezseniz vermeyin ben de gidip dedemden alırım" demektedir. Hatta oğlum öyle hale geldi ki söz dinlememenin yanında yalana da başvurmaya başladı. Eşimle biz de ne yapacağımı şaşırdık, iki arada bir derede kaldık.

 Çocuğa fazla yüz vermeme konusunda babama bir şey desek bu sefer de o kırılıyor. Yani anlayacağınız yukarı tükürsek bıyık aşağı tükürsek sakal." demektedir.

Büyükanne ve büyükbabayla büyüyen çocuklarda genelde disiplin problemi yaşanmaktadır. Büyükanne büyükbaba ile anne baba arsında kalarak büyüyen çocukların disiplin eğitiminde tutarlılık ilkesi bozulmaktadır.

Büyükanne ve büyükbabanın yanında büyüyen bu çocuklar, anne babalarının sözlerini fazla dinlemezler. Anne babalarının kararlarını fazla dikkate almadıkları gibi ceza geleceğini anladıkları zaman da ya büyükanne-büyükbabanın yanına kaçar ya da sizi onlara şikâyet etmekle tehdit ederler.

Çocuklara verilecek eğitimin başında, özgüvenlerini geliştirme adına sorumluluk vermek gerekir. Ne yazık ki bazı büyükanne ve büyükbabalar torunlarını yanlarına çekerek onların almaları gereken sorumluluklarından uzak tutup çocuğun sosyal hayatını da olumsuz etkilemektedir. Verdikleri cevap da "Bırak oynasın, sen hiç çocuk olmadın mı?" dır.

"Oğlum kalk ders çalış" desen büyükanne ya da büyükbaba; "Bırak biraz daha oynasın" der.. "Kızım annene biraz yardım et" deseniz "O daha çocuktur, ne anlar o ev işlerinden" derler.

Çocuğa uyarı adına kızmak isteseniz dahi karşınızda büyükanne ya da büyükbabayı bulursunuz. Eğitim adına ceza vermek isteseniz uygulanmamak üzere büyükanne ve büyükbaba tarafından kaldırılır. Ya da her şeyi kendilerine çevirmeye çalışırlar. "Siz beni istemiyorsunuz, beni sevmiyorsunuz, siz aslında bana bağırmak istiyorsunuz…" gibi duygusallıklara başlarlar. Ya anneciğim babacığım ben size kızmıyorum deseniz de "tamam tamam…" diyerek cümlenizi bitirtmezler.

 

 
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.