Eskiden yaylalar, yazları hayvanları otlatmak için kullanılırken; günümüzde daha çok tatil ve sağlık amaçlı olarak kullanılmaktadır. Şehir hayatının stresinde bunalan insanlar, tatillerini daha sakin ve huzur bir ortama da geçirmek için son zamanlarda yaylaları tercih etmektedirler.
***
Yaylamız Perşembe Yayla'sı Bozkır ilçesinin şirin köylerinden olan Söğüt Köyü'ne aittir. Perşembe Yaylası Hadim sınırları içerisinde bulunmakta ve YAKLAŞIK; Söğüt Köyü'ne 20-25 km, Bozkır'a 40-45 km, Konya'ya 140-150 km'dir. (Bu güzergaha göre değişmektedir.)
***
Perşembe Yaylamıza iki şekilde ulaşım yapılabilir. Birincisi Konya-Bozkır Yolu'ndan Bozkır'a yaklaşık 5-6 km kala Kızıldüz dediğimiz Tepearası yol ayırımında Bozkır-Hadim yolu takip edilerek Korualan içinden Toroslara tırmanan yaylalar yoluyla gidilebilir. İkinci yol ise Konya-Hatim-Taşkent Yolu'ndan Hadim'den Korualan'a gidilerek yine yaylalar yoluyla gidilebilir.
***
Adını Roma ve Bizans dönemlerinde Perşembe günleri kurulan panayırdan (Belli zamanlarda ve genellikle küçük yerleşim birimlerinde kurulan, sergi niteliğini de taşıyan büyük pazar) aldığı rivayet edilen Perşembe Yaylamız; Toros Dağları'nın eteğinde çevre yaylalara köprü görevi yapmaktadır. Tarihte İpek Yolunun bir kolu olarak görevi yaptığı rivayet edilen Perşembe Yayla'mız bu görevini diğer yayların yollarını buradan geçmesi ve merkezde olmasıyla göstermektedir.
***
Yaylamıza komşu yaylar ise Doğusunda Dereiçi (Gederet) Yaylası, Batısında Büyük Hisarlık Yaylası, Güneybatısında Küçük Hisarlık Yaylası ve Dedemli Yaylası, Güneyinde Gevne ve Payallar Yaylası, Kuzeyinde Korualan (Gezlevi) Yaylası bulunmaktadır.
***
Perşembe Yaylamız en büyük özelliği Roma ve Bizans'tan kalma kabartmaların olmasıdır. Bunları gösteren taşları Meydancık dediğimiz alandaki taşlarla Düden dediğimiz Göksu Irmağı'nın kolu olan Gökdere'nin battığı Düden'deki mağara içinde bulunmaktadır.
***
Yine yaylamızı yayla yapan suyunun bol olmasıdır. Yaylamızın ismi ile özdeşleşen Perşembe Pınarı'nın en büyük özelliği yerden kaynaması, suyunun çok soğuk ve tatlı olmasıdır.
***
Perşembe Yaylası'nın diğer bir özelliği küçük bir ovayı andırması ve yaylayı ortadan ikiye bölen Gökdere Çayı'nın yaylanın ortasından kıvrımlı bir şekilde akmasıdır. Perşembe Yaylası'mızda gezilip görülecek en güzel yerlerinden biri de düdenidir. Gökdere ırmağının kolu olan iki ırmağın (yaylamızdan ve kartalın önünde gelen) düdende birleşerek düden içinde batmaktadır. Düden içinde batan sular, Dedemli Belediyesi sınırları içinde tekrar çıkarak Silifke'den Akdeniz'e dökülmektedir.
***
Bütün bu özelliklerden dolayı Konya, İstanbul ve Avrupa da oturan köy halkı, yazları tatillerini geçirmek için yaylaya modern evler yapmaktadırlar. Buna birde SÖĞÜT KÖYÜ DERNEĞİ'MİZİN yaylaya yaptıkları hizmetler eklenince Perşembe Yaylası daha cazip hale gelmiştir. İşte derneğin yaptığı hizmetlerden bazıları; son teknolojilerin kullanılarak kümbetli bir cami, minare, abdest almak için şadırvan ve şadırvanın içine bayan ve erkekler için ayrı ayrı yedişerli tuvaletler, yaylanın ağaçlandırılması, Perşembe Pınarı'nın çevre düzenlenmesi ve en önemlisi köy dışında yaşayan halkı kaynaştırma adına Temmuz ayında yaptıkları şenlikleridir.
***
Mayıs-Haziran ayında yaylaya çıkan köy halkı, havalar soğuyuncaya kadar yaylada kalır. Elektrik, su ve telefon problemi olmayan yaylamız hava, su ve yeşilliğiyle daha da cazip hale gelmiştir.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te Bozkır Haber'e abone olun.