Recent Comments

BAŞKAN YAVUZER, FİYAT ARTIŞLARININ SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ.


Son günlerde kamuoyundaki bilgi kirliliğini önlemek adına açıklama yapma gereği hâsıl olmuştur.
 
Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bugüne kadar önceliklerimiz hakkaniyet ölçülerinde esnaf ve sanatkârlarımızın yanı sıra tüketicilerimizi de haklarını korumak adına görev bilincimizle hareket ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Ancak son zamanlarda ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar esnafımızı ve tüketicilerimizi sıkıntıya sokmuştur. Bu sıkıntılardan etkilenmeyen hiç kimse kalmamıştır. Kurum olarak çok zor bir süreci yönetmekteyiz. Esnaflarımız ve tüketicilerimiz en alt hiyerarşide bize kolaylıkla ulaşabilmektedir. Biz yöneticiler olarak halkın içindeyiz ve tüm sıkıntıları beraber yaşamaktayız. Sorunlarımızı çözmeye gücümüz yetmemektedir. Ancak bu zor görevi en iyi şekilde hakkaniyet ölçüsünde sürdürmeye gayret göstermekteyiz. Bazı konulardaki çaresizliğimizi de esnaflarımız ve tüketicilerimizin hoşgörüsüne havale ediyoruz. 

Şunu bilmeliyiz ki biz esnaf odası olarak; elektrik, su, doğalgaz, dükkân kirası, resmi harçlar, Bağ Kur, SSK, akaryakıt, çay, şeker, un vb. hiçbir kalemde yapılan artışlarda dâhilimiz yoktur. Bu konuda esnaflarımızın da dâhili yoktur. Bizim yaptığımız bu artışlarla ayakta kalabilmenin yolları aranmaktır. 

Her yapılan fiyat artışında tüketici mağdur olmakla beraber bu durum esnaflarımızda iş kaybı ve kazançlarında azalma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yapılan fiyat artışları bizim de istediğimiz bir durum değildir. Ancak ürün ve hizmetlere erişebilmemiz için esnafımızın ayakta kalması gerekmektedir. Aksi halde işini sonlandırmak durumun kalan esnaf hiç birimizin faydasına olmayacaktır.

Fiyatların belirlenmesi konusu şu şekilde ilerlemektedir;
Kahvehaneler, lokantalar, berberler, vb iş yerlerinin fiyatını belirlerken; esnaflarımız odamıza talepte bulunur. Oda yönetim kurumuz bu talebi değerlendirir ve daha sonra almış olduğumuz kararı Konya Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu'na onay için gönderilir ve nihai karar bölge ve diğer ilçelere de bakılarak Konya Esnaf Odaları Birliği'nin vereceği karar ile kesinleşir.

Alınan karar, Bozkır Kaymakamlığı, Bozkır Belediye Başkanlığı ve Bozkır Esnaf Odası Başkanlığına uygulamak üzere gönderilir.

Ekmek fiyatı belirlemede ise durum tamamen farklıdır. Fırıncı esnamızın odamıza yapmış olduğu talep oda yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilip, fiyat tespit komisyonuna havale edilmektedir. Fiyat tespit komisyonunda; Bozkır Belediye Başkanlığı, Konya Tarım İl Müdürlüğü, Konya Ticaret İl Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası Başkanlığı ve Bozkır Esnaf Odası Başkanlığı olarak 5 kurumun temsilcisi üyesi bulunmaktadır.
Komisyonda kararlar oy birliği veya oy çokluğu ile alınmaktadır. Alınan komisyon kararı Tarım Bakanlığı'nın uygun görüşünü almak üzere Bakanlığa gönderilir ve Bakanlık kararı uygun bulursa Konya Esnaf Odaları Birliği Başkanlığına onay için gönderir ve Esnaf Odaları Birliği'nin onayı ile fiyat tarifesi onaylanmış olur. Odamızın 5 kurul üyesinden 1 üye ile temsil hakkı vardır. Işlemler tamamen devletimizin yetkili organlarının kontrolünde yürütülmektedir.

Tüm bunlar dikkate alındığı zaman odamızın kısmi olarak fiyat belirleme yetkisi bulunmaktadır. Fiyat denetimi konusunda odamızın hiçbir yetkisi yoktur. Fiyat denetimi yetkisi Belediye Başkanlığı ve Ticaret İl Müdürlüğü'nün yetkisindedir.

Bozkır özeline gelecek olursak; ilçemizde yaz aylarında 2-3 ay ile sınırlı bir ticaret hacmi oluşmakta ve esnafımız bu 3 ayda kazandığı ile yılın diğer aylarını telafi etmektedir.

Zor şartlarda çalışan esnafımız yılın her ayında iş potansiyeli olmadığından talebe cevap vermede zorlanmaktadır. Genç nüfusun gurbette olması nedeni ile çok ciddi personel sorunu yaşamaktadır.

Buna rağmen esnafımız talebi karşılamaya çalışmaktadır. Fırın, berber, kahvehaneler başta olmakla tüm esnafımız eleman bulmakta sorun yaşamaktadır.

Bize intikal eden ve toplumda konuşulan bazı konular bilgi kirliliği yapmaktadır. "Berberin maliyeti nedir jiletin fiyatı ne kadar","çay maliyeti sudan ibaret","bir çuval undan kaç ekmek çıkar", "mercimeğin kilosu kaç lira" gibi söylemler vardır, ancak bilmediğimiz bir durum var oda: Bir işletmenin tek başına bile çalıştığını düşünecek olursak; bahsi geçen yerlerde en az 3 kişi çalışmak zorundadır.

Dükkân kirası, personel maaşı, yemek, Bağ Kur primi, SSK primi, elektrik, su, muhasebe vergi ve haçlar olarak, 1 kişi çalışan işletmede yaklaşık 45-50 bin TL masrafı bulunmaktadır. Esnafımız iş yapsın veya yapmasın bu giderleri ödemek zorundadır. Kullanılan sarf malzemeyi hiç hesaba katmıyoruz bile. Sabah 7 de başlayıp gece 12 de kapanan bir işletmede tek kişi ile çalışılamayacağını da dikkate alacak olursak, karşımıza çıkan sonuç durumu açıklamaktadır.

Esnaflarımız bu giderleri bu hizmetleri halkımıza sunmak için yılın 12 ayı ödemektedir. Başka il ve ilçelerle karşılaştırma yaparken iş potansiyelimizin düşük oluşunu ve masraflarımızın bu ilçelerle aynı olduğunu da unutmayalım.

Tüm bunları toparlayacak olursak esnafımız hayatını idame ettirmek için bu artışlar kaçınılmaz olmaktadır.

Her esnafında da aynı zamanda nihai bir tüketici olduğunun bilincindeyiz.

Tüketici boyutunda baktığımız zaman da tüketicinin haklı olduğunu bilmekle beraber, halkanın en sonunda bulunan esnaflarımızın ve odamızın fiyat artışında sorumlu tutulması bizleri ziyadesi ile üzmektedir. Esnaflarımız ve yöneticiler olarak bizler tüketici konumlundayız aynı sorunları yaşamaktayız. Tüketicilerimizin içinde bulundukları durumu biliyoruz. Ancak emin olabilirsiniz ki, biz son halkayız ve fiyat artışında dâhilimiz kesinlikle yoktur. Bizler bu konularda esnafımızın yanında halkımızın arasında olmaya devam edeceğiz. Esnafımızın ve tüketicinin korunması için elimizden ne geliyorsa yapmaya gayret edeceğiz. Esnaf odamızın varoluş gayesi öncelikle esnafın korunmasıdır. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılardan bir an evvel kurtulmak ümidi ile...

Saygılarımızla.

Niyazi YAVUZER
Bozkır Esnaf Odası Başkanı
Konya Esnaf Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.