Recent Comments

Konya Bozkır’da tarihe ihanet! Bu hal ne?


Tarihi ile Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olan Konya'daki Zengibar Kalesi'ndeki antik kalıntıların tahrif edilmesi görenlerin içini acıtıyor.

Konya'da bulunan Türkiye'nin en önemli antik kentlerinden olan Bozkır'daki Zengibar Kalesi'ndeki bazı tarihi eserlerin tahrif edildiği görüntüleri görenlerin yüreklerini sızlattı. Bir aslan kabartmasının kafasının tahrif edildiği fotoğraflara yansıdı. Eserin bu şekilde olması vatandaşların da yüreğini yaktı

Zengibar Kalesi ( İsaura Antik Kenti )

Zirvedeki madenden kesilen büyük taşlar gizemini koruyor...

Konya'da Zengibar Kalesi olarak adlandırılan ve tarihte Roma'nın en büyük eyaletlerinden İsaura Antik Kenti, surları, büyük bölümü ayakta kalan burçları, tiyatrosu, zafer takı, kilisesi ve kaya mezarlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Bozkır ilçesinin Hacılar ve Ulupınar mahalleleri arasında, Toroslar'ın uzantısı dağda 1850 metre yükseklikte kurulan ve tarihte Hititler, Persler ve Romalılarca kullanılan Zengibar Kalesi, hala gün yüzüne çıkarılmamış yapılarına rağmen ziyaretçileri etkiliyor.

Roma döneminde en büyük ve önemli eyaletlerden İsaura Antik Kenti'ni çevreleyen kalenin, sur ve burçlarının bir bölümü ayakta duruyor. Konya-Bozkır yolu üzerinden Hacılar Mahallesi'ndeki yönlendirme levhalarıyla stabilize yolun uzandığı antik kente araçla çıkılabiliyor.

İsaura Antik Kenti'ne kalenin güneyinde 4 metre yükseklikte, beşgen ve altıgen mimaride yapılan ve biri tamamen yıkılmış iki kule arasındaki üstü kemerle tamamlanan kapıdan giriliyor.

Roma dönemi taş işçiliğinin en önemli örneklerinden Zengibar Kalesi'nde tiyatro, zafer takı, kilise, su kemerleri ve benzeri mimari yapılar dikkati çekiyor.

Güneydeki kapıdan girilen yerde ana caddeyi takip eden ziyaretçiler, zafer takı ile sonradan kilise olarak kullanılan kentin en büyük binası bazilikaya ulaşıyor.

Kentteki bazı taşlarda çelenk, miğfer, dizlik, kılıç, kalkan ve ok gibi yüksek kabartmalı çok sayıda işleme bulunuyor.

Zirvedeki madenden kesilen büyük taşlar gizemini koruyor

Kalenin 3,5 metre kalınlığındaki surlarının inşasında kullanılan taşlar ise zirvedeki taş ocağından getirilmiş. Büyük dikdörtgen taşların milimetrik düzgünlükteki kesilme işleminin ise binlerce yıl önce nasıl yapıldığı gizemini hala koruyor.

Çevresine hakim konumu gereği stratejik noktada bulunan kalenin, Romalılar öncesinde Hititler ve Persler tarafından da kullanıldığı biliniyor.

KONYA - YeniHaberden - Emine Çolak - Fotoğraflar Hasan Sayın
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te Bozkır Haber'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.